btc
Befektetés

Fontos szint esett el a bitcoinnál, szakad az árfolyam

Portfolio
A mai kereskedésben közel 4 havi mélypontra, 40 ezer dollár alá esett a legjelentősebb kriptovaluta, a bitcoin jegyzése. A több napja tartó meredek mélyrepülés mögött több ok is meghúzódik, a legjelentősebb azonban vélhetően a technikai kép alakulásában ragadható meg, a most elért és átlépett lélektani szint ugyanis több ízben is szolgált már támaszként még tavaly szeptember végén, most pedig úgy néz ki, hogy sikerült ezt a szintet letörnie az árfolyamnak, ez akár egy komolyabb zuhanást vetíthet előre a kriptovaluta esetében. Frissítés! Végül a 39600 dollár körüli támasz megfogta a bitcoint, így csak néhány percre volt 40 ezer dollár alatt az árfolyam és gyorsan visszarántották afölé a hétfő délutáni kereskedésben.

Fontos szinthez érkeztünk

A hétvégi mélyrepülés után ma is egyre komolyabb esést láthatunk a kriptovaluta-piacon, a bitcoin

a maga 4,5 százalékos esésével egy technikailag kimondottan fontos szint alá érkezett

- a 41 100 dollár körüli szint ugyanis több ízben is szolgált már támaszként még tavaly szeptember végén, most pedig úgy néz ki, hogy sikerült ezt a szintet letörnie az árfolyamnak, ez egy komolyabb zuhanást vetíthet előre a kriptovaluta esetében, a következő technikailag fontos szint ugyanis csak 30 000 dollár környékén található.

Az ethereumnál még ennél is csúnyább a mai kép, eddig 5 százalékot esett ugyanis a második legjelentősebb kriptovaluta jegyzése - a maival együtt

az elmúlt szűk egy hét során már több mint 20 százalékot zuhant az árfolyam.

Ami pedig a teljes kriptovaluta-tér piaci kapitalizációját illeti, az elmúlt 24 órában 83,6 milliárd dollár került ki a piacról, az elmúlt 7 nap árfolyam alakulásaiból pedig jól látszik, hogy

2022 egyelőre nem a kripto éve.

mcap
Forrás: coinmarketcap.com

Mi az oka az esésnek?

A heves esés mögött több ok is meghúzódik a fent említett, kifejezetten fontos technikai tényező mellett. A fontosabb okok a következők:

  • Az omikron-vírusvariáns a jelek szerint nem okoz olyan súlyos lefolyást a legtöbbeknél (oltottaknál), mint az eddigi variánsok, így bár tömegek fertőződnek meg, mégsem kell általános lezárásokat végrehajtani. Ez pedig így afelé tereli a nagy jegybankokat is, hogy végre tényleg az elszálló inflációval törődjenek, és ne adjanak még több pénznyomtatással üzemanyagot például a kriptopiacoknak.
  • Az amerikai Fed már arról is beszélt a múlt héten, hogy elkezdi visszaszívni annak a hatalmas likviditásnak egy részét is, amit eddig bepumpált a piacokra - ez pedig ugyancsak rossz fundamentális keretrendszer a kriptopiacoknak.
  • Megemlíthetjük még a kazah internethálózat-korlátozás miatti számítási kapacitás-visszaesését is; a bitcoin hashrate még mindig nem állt vissza az újévi lokális csúcsra, bár az utóbbi 24 órában 1,85 százalékkal nőtt ez a szám.
hash
Forrás: bitinfocharts.com

A mostani folyamatok ellenére persze elképzelhető, hogy "mindössze" technikai jellegű esést látunk és számos intézményi befektető várja tárt karokkal a 40 ezres szint bebetonozódását és a pánikhelyzetet kihasználva belevesznek az esésbe, ezzel megfordítva a kriptopiaci hangulatot. De persze az erre spekulálók könnyen lehet, hogy a lehulló késbe való belenyúlás lehetőségét kockáztatják ha szembe mennek az árral, szigorúan a technikai kép alapján ugyanis könnyedén 30 ezer dollárig szakadhat a bitcoin.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
társasjáték