Előfizetői tartalom

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy nem mehet még feljebb az élelmiszerek ára

Brutális drágulás söpört végig a gabonák és általában a mezőgazdasági termékek piacán a nemzetközi piacokon, ami a kereskedhető határidős tőzsdéken is éreztette a hatását. A kisebb befektetők számára sokkal inkább elérhető ETF-ek ugyanakkor jó lehetőséget kínál azoknak is, akik megérzik az élelmiszerárakba átgyűrűző hatásokat. A technikai elemzés képe alapján ezen érdemes lehet gondolkodni, mert nem mostanában kezdődő, erős trendeket látunk, amerre nézünk.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Bár a technikai elemzésben használt japán gyertya diagramokat már évtizedek óta használják a nyugati világban minden pénzügyi piac esetén, eredetileg az 1700-as évek végén a japán rizs tőzsdén kezdték el alkalmazni ezek elődjét, évszázadokkal azelőtt, hogy részvényekre, vagy kötvényekre alkalmazták ezeket. Így elmondható, hogy éppen a mezőgazdasági termékek és ezek piacai voltak azok, amelyek megteremtették az alapjait annak, hogy ma a befektetők reakcióit minél könnyebben le lehessen követni.

Mára a piaci szereplők fókuszában elsősorban nem az agrárgazdaság eszközei vannak, de az utóbbi hetekben mégis rájuk terelődött a figyelem. Ennek hátterében a szomszédunkban zajló borzalmas háború és az ezt övező gazdasági szankciók állnak. Oroszország például a világ legnagyobb búza exportőre, amíg Ukrajna az ötödik helyen áll, és ők ketten együttesen majdnem a harmadát adják a teljes, globális mennyiségnek. A kukorica esetén az Egyesült Államok ugyan az egyeduralkodó, de Ukrajna itt a negyedik helyet is eléri, amíg Oroszország a tizenegyedik pozíciójával már valamivel kisebb tényező (őket még Magyarország is megelőzi), de kettejük együttes részesedése így is megközelíti a 15%-ot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés