Előfizetői tartalom

Forint: most rosszabb a helyzet, mint évek óta bármikor

Szemmel láthatóan hideg zuhanyként érte a forint piacát a jogállamisági eljárás megindítása, amely hétfőn még a választási eredmények után a stabil kormányzás miatti óvatos optimizmus lelkiállapotában leledzett. A hazai fizetőeszköz nagyon gyorsan a 370 Ft alatti, euróval szembeni árfolyamáról felrobbant és immáron a 380-as szinteket közelíti. Sokaknak lehet az a benyomása, hogy a mostani helyzet nem is olyan vészes, hiszen az orosz-ukrán háború kitörése utáni héten még 400 Ft felett is járt a kurzus, ráadásul onnan még vissza is tért a forint a megszokott medrébe. A technikai elemzés azonban arra mutat rá, hogy közép- és hosszútávon a mostani szituáció sokkal rosszabb, mint akár egy hónappal ezelőtt volt.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

De miért?

A mostani helyzet több okból is aggasztóbb, mint a márciusi, az alábbi, a technikai elemzés eszköztárában lévő okok miatt:

  • Akkor a háború első sokkja utáni volatilitás tüske (spike) felfokozott hangulatában ért el villámgyorsan új mélypontot a hazai fizetőeszköz.
  • Ráadásul nagyon gyorsan vissza is tért a korábbi 371 Ft-os ellenálláshoz, amely akkor már támaszként funkcionált.
  • Sőt, pár napig még vissza is tért alá és ott egy szűk sávban konszolidálódott.
  • Nagyon valószínű, hogy a keddi felpattanással egy új lokális mélypont alakult ki, ami megerősíti a trendet.
  • Amíg februárban és márciusban egy globális szintű probléma miatt gyengült a forint, együtt szinte minden azonos kockázati szinten kezelt eszközzel. Most viszont kifejezetten Magyarország specifikus ok áll a háttérben, és ez világosan látszik a chartokon.

Miben nyilvánul meg mindez, ha a deviza árfolyamok grafikonját elemezzük?

Erről szól még a cikk:

  • Mi lesz a Forinttal?
  • A dollár vagy az euró jobb választás?
  • Hogy állunk a régióban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés