parlamentfelulrol
Befektetés

Drágább lett kiszállni a szuperállampapírból – Megéri így prémium állampapírra váltani?

Árgyelán Ágnes
Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Magyar Államkincstár is beállt a banki forgalmazók sorába azzal, hogy a korábbi 99,75% helyett 99,5%-on váltja vissza idő előtt a Magyar Állampapír Pluszt. Felmerül a kérdés: azzal, hogy a kincstárnál is drágább lett a MÁP+-ból való kiszállás, megéri-e így is eladni a papírt és inkább a Prémium Magyar Állampapírt választani? Alábbi cikkünkben erre keressük a választ. Sőt, egy másik lehetőséget is felvillantunk.

Bár a legtöbb banki forgalmazónál már korábban is ezt láttuk, a kincstár múlt héten döntött úgy, hogy a lejárat előtti MÁP+-okat, amelyeket eddig 99,75%-on váltott vissza, már csak 99,5%-on vesz vissza, és ez minden eddigi sorozatra vonatkozik, tehát 1 millió forintonként 2500 forint mínuszt jelent ez a változás azoknak, akik nem a kamatfizetés utáni napokban váltják vissza a papírt.

Ilyen inflációs számok mellett azonban érthető, ha sokan azon gondolkodnak, hogy a megtakarításunk egy részét inflációkövető állampapírban tartanák.

infla220510egy-530487

Ha valaki most venne 3 vagy 5 éves Prémium Magyar Állampapírt, akkor előbbi esetben 6,74%-os, utóbbi esetben pedig 7,44%-os lejáratig számított éves hozammal kalkulálhat. Mindkét szám jóval meghaladja a MÁP+ 3 évre kalkulált 4,43, illetve 5 éves 4,95%-os hozamát.

Feltételezések

A 3 és 5 éves PMÁP esetén az első, jövő évi kupont ismerjük, hiszen az a tavalyi inflációt (5,1%) veszi alapul. A fennmaradó évek inflációs adatánál pedig az MNB inflációs várakozásával kalkulálunk.

Egy példával szemléltetve: ha valaki egymillió forintot fektet be 3 és 5 éves időtávon, akkor MÁP+-szal, illetve PMÁP-pal az alábbi összeget kapná kézhez a jelenlegi infláció feltételezések mellett. Látható, hogy

3 év múlva a prémium állampapír több mint 77 ezer forinttal, 5 év múlva pedig már közel 160 ezer forinttal többet hozna a konyhára.

MÁP+-ban van a megtakarításom, érdemes még váltani?

Mi van akkor, ha valakinek már van MÁP+ papírja és azon gondolkodik, hogy a rosszabb árfolyam mellett is megéri-e visszaváltani a hajdani szuperállampapírt és a pénzből inkább inflációkövető állampapírt venni?

Kiindulásképp ez esetben is megnéztük, hogy mennyi a lejáratig számított hozama annak, aki már induláskor, aki másfél éve és aki fél éve szállt be a MÁP+-ba. Ezek sorban 5,96%, 5,45% és 4,75%. A számok alátámasztják, amit tudni lehetett: minél korábban vett valaki a hajdani szuperállampapírból, annál nagyobb a lejáratig számított éves hozama (a lépcsős és emelkedő kamatozás miatt). Ez azt is jelenti, hogy

minél korábban szállt be valaki Magyar Állampapír Pluszba, annál nagyobb hozam (annál nagyobb infláció) kell a PMÁP esetében ahhoz, hogy megérje a MÁP+-t eladni és helyette inflációkövető papírt venni.

Ráadásul a PMÁP-vásárlásnak úgy is „meg kell érnie”, hogy a MÁP+ visszaváltása drágább lett. Így megnéztük, hogy az MNB inflációs várakozása alapján hogyan alakul a 3 és 5 éves prémium állampapír lejáratig számított éves hozama, ha most vesszük meg egyiket vagy másikat, belekalkulálva ezúttal azt a költséget is, amit a MÁP+ eladása miatt szenvedünk el (feltételezzük, hogy a MÁP+ eladásából fedezzük az inflációkövető papír megvételét).

  1. eset: A 3 éves papírnál a MÁP+ visszaváltásának költségét is figyelembe véve a fennmaradó időszakra éves átlagban 6,54%-os lejáratig számított hozam jön ki (érthető módon kevesebb, mint a fent jelzett 6,74% alap esetben). Gyakorlatilag tehát drágább idő előtti MÁP+ visszaváltás ide vagy oda: akkor is megéri 3 éves PMÁP-ra váltani, ha a legelső és ezáltal a legmagasabb hátralévő hozammal bíró MÁP+-unk van (6,54% szemben az 5,96%-kal). Teljesen mindegy tehát, mikor vettük a MÁP+-t, minden esetben megéri átváltani és belőle 3 éves inflációkövető papírt venni.
  2. eset: Az 5 éves PMÁP esetében is igaz ez: itt a lejáratig hátralévő éves átlagos hozam 6,73%-ra jön ki, belekalkulálva a MÁP+ visszaváltása miatti veszteséget is, de ez így is jóval magasabb, mintha a MÁP+ első sorozatát tartanánk meg lejáratig.

Összességében tehát még az MNB által kalkulált, hosszabb távon 3%-os infláció mellett is megéri MÁP+ helyett prémium állampapírt választani, még abban az esetben is, ha a vásárlást a MÁP+ eladásából finanszírozzuk.

Arról nem is beszélve, hogy az infláció idén vélhetően nagyobb lesz, mint az MNB mostani várakozása, márpedig minél magasabb az infláció, annál nagyobb fölénnyel győz a PMÁP.  

A lakossági állampapírokon túl

Gyakorlatilag most az a helyzet áll fenn, hogy

a piacon elérhető 5 éves államkötvény magasabb hozammal forog, mintha most vennénk meg az inflációkövető 5 éves állampapírt (7,64% vs. 7,44%).

Ötéves időtávon így az is megfontolható befektetési lehetőség, ha valaki az 5 éves magyar állampapírt (2028/B) veszi meg, de ebben az esetben nem árt több dologra is figyelni:

  • ez a papír csak akkor hoz 7,64%-ot éves szinten, ha lejáratig tartjuk (lejárat előtti eladásnál a lakossági állampapírokénál rosszabb visszavásárlási árfolyam mellett a kamatlábkockázatot is futjuk).
  • Érdemes az inflációs várakozásokat is figyelembe venni: ha a következő időszakban arra számítunk, hogy emelkedik még az infláció, akkor az 5 éves PMÁP a jelenleginél magasabb hozamot is fizethet, tehát nem biztos, hogy megéri 7,64%-on rögzíteni magunkat. Ha viszont arra számítunk, hogy a következő időszakban jelentősen csökken az infláció, megérheti a 2028/B megvétele, hiszen utóbbi esetben azt magasabb árfolyamon is értékesíteni lehet lejárat előtti eladáskor.  

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
trader23