bubble
Befektetés

Megszólalt a guru: nincs megállás a tőzsdei lejtmenetben, nem pukkant ki még teljesen a buborék

Portfolio
Dan Suzuki, a Richard Bernstein Advisors pénzkezelője arra figyelmeztet, hogy a piac még messze van a mélypontjától - és ezt a koncepciót a befektetők nem teljesen értik, különösen a növekedési potenciáljuk alapján árazott, technológiai és innovációs részvények esetében.

A két biztos pont ebben a mai bizonytalan világban az, hogy a profitnövekedés tovább fog lassulni, és a likviditás tovább fog szűkülni

- mondta a cég befektetési igazgatóhelyettese a CNBC "Fast Money" című műsorában kedden. Hozzátette: "Ez nem jó környezet ahhoz, hogy beleugorjunk ezekbe a spekulatív, buborékos részvényekbe".

Suzuki szerint a tűzzel játszik az a befektető, aki most növekedési részvényeket vásárol. Szerinte akkor jöhet el az idő a bizakodásra, ha a nagyvállalati profitcsökkenések végét fogjuk látni, vagy ha annak jeleit látjuk, hogy a likviditást elkezdik a jegybankok visszapumpálni a rendszerbe. A Federal Reserve azonban agresszív kamatemelésekbe és likviditásszűkítésbe kezdett az infláció elleni küzdelem jegyében, és ez Suzuki szerint komoly következményekkel jár szinte az összes amerikai részvényre nézve, a növekedési részvényekkel az élen - ahogy ez látható a tech-túlsúlyos Nasdaq index idei teljesítményén is.

nasda

"Bármelyik vállalatot is választjuk, akár a legolcsóbbakat, akár a legjobb cash flow-t produkáló, akár a legjobb minőségű vállalatokat, az a közös bennük, hogy óriási hasznot húztak az elmúlt öt év rekord likviditásából" - fogalmazott, kiemelve.

Ez alapvetően egy buborékot hozott létre

Suzuki és cége buborékra vonatkozó felhívása egészen 2021 júniusáig nyúlik vissza - tavaly a szakember úgy fogalmazott, hogy a buborék elérheti a piac 50 százalékát is, tehát nem csak technológiai buborékot, hanem szélesebb piaci zuhanórepülést vizionált akkor Suzuki.

Arra a kérdésre pedig, hogy ilyen bizonytalan időkben hova érdemes kacsingatni a befektetőknek, úgy vélekedett a Bank of America-Merrill Lynch korábbi piaci stratégája, hogy a legjobb lehetőség az lehet, ha "a fél világot megkerüljük". Suzuki ennek értelmében jelenleg Kínát látja befektetési szempontból vonzónak, már amennyiben képes az ember 12-18 hónapos időtávban gondolkozni.

A kínai piac sokkal, de sokkal olcsóbb az árazásokat tekintve. Ők az egyetlen olyan nagy gazdaság, amely megpróbál (jelenleg) likviditást pumpálni a gazdaságába. Ez az ellentéte annak, amit Kínán kívül a világ többi részén látunk

- mutatott rá Suzuki.

És bár a stratéga úgy véli, hogy egy bikapiac küszöbén állhat a kínai részvénypiac, Suzuki óvatosságra inti a befektetőket: ha ugyanis egy "globális lassulásban vagyunk, amely végül globális recesszióvá válhat, akkor ez nem a megfelelő idő arra, hogy a portfólióban bárhol is magasabb kockázatot vállaljunk"

Címlapkép: Christian Gstöttmayr via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
finnország helszinki_getty_stock
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
bull bear tőzsde
Simon Stiell ENSZ klimavedelem

Holdblog Mi is a Goldilocks?

Archívumunkból (2020) A tőkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp "Goldilocks" gazdaság...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
meta facebook európa