Előfizetői tartalom

Nagyot bukott a szuperállampapír – Ilyen pénzmozgást már régen láttunk

A teljes összeget nem, de egy részét magyarázza a Magyar Állampapír Pluszból kifolyó milliárdoknak a lombardhitelek láthatóan leépülő állománya. A MÁP+ indulásakor még ezen nyerészkedő, elsősorban privátbanki ügyfelek egy része a mostani magasabb kamatok mellett inkább a lombardhitelek visszatörlesztése mellett döntött, ehhez viszont a fedezetül szolgáló MÁP+-állományok egy részét használták fel. Még kérdés, meddig folytatódik a hajdani szuperállampapír leépülése, de a nyáron még hátravan több száz milliárd forintnyi papír és hitel kamatfordulója is. Mindeközben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír állománya jelentős mértékűre duzzadt. Azt már most is látni, hogy az ÁKK idénre tervezett lakossági állampapír-értékesítése nem fog megvalósulni, az új terveket szeptember magasságában mutathatják be. Úgy tudjuk, december környékén pedig egy új, fix kamatozású lakossági állampapír konstrukciót is piacra dobnak.

Szeretnél többet hallani a magyar megtakarítási piac aktualitásairól és arról, hogyan rendezi át az infláció és a rezsiszámla a magyarok pénztárcáját? Akkor gyere el a Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciájára, ahol szó lesz többek között erről is! Részletek itt:

Rég láttunk ilyen mozgásokat a lakossági állampapíroknál

Az ÁKK friss, június végére vonatkozó lakossági állampapír-adatai szerint nagyot esett a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állomány az elmúlt negyedévben: az áprilistól júniusig tartó időszakban a papírban elhelyezett megtakarítások 856 milliárd forinttal csökkentek, ráadásul

csak júniusban közel 360 milliárdos állomány-visszaesés volt a papírban, az eddig mért legnagyobb. Nagyobb annál is, amit márciusban, az orosz-ukrán háború kirobbanását követően szenvedett el.

Lényegében majdnem annyit vagyon ment ki a hajdani szuperállampapírból három hónap leforgása alatt, amennyit indulásának első három hónapjában gyűjtött össze.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés