Előfizetői tartalom

A horvátok betiltják a földgáz exportját - Mi lesz a Mollal?

Energiaválság alakult ki Európában, miután a gáz és az áram ára a korábbi évek átlagának sokszorosára emelkedett, az idei tél pedig már nem csak az elszálló árakról, hanem arról is szól, vajon lesz-e elég áram és gáz a vállalkozások és a háztartások ellátására. Ilyen környezetben minden ország drasztikus lépéseket tesz az ellátásbiztonság növelésére, így vannak ezzel a horvátok is, ahol Davor Filipovic gazdasági miniszter tegnap bejelentette, hogy az energiaellátás-biztonság érdekében az állam betiltja a Horvátországban kitermelt gáz exportját. Az ügynek politikai színezete is van, Filipovic ugyanis azt is kiemelte, hogy a több mint 50 milliárd forintnyi veszteséggel járó csalással botrányba keveredett Mol-leányvállalat, az INA vezetősége már nem élvezi a zágrábi kormány támogatását. Megnéztük, hogyan hat a horvát gázpiaci korlátozás a Molra.

Kemény üzenet érkezett

Tegnap érkezett a bejelentés, hogy Horvátország be fogja tiltani a helyben termelt földgáz exportját. Davor Filipovic gazdasági miniszter a bejelentés során a Molnak is odaszúrt egyet, a miniszter megfogalmazása szerint a horvát állam és a magyar olajcég által közösen birtokolt INA olaj- és gázipari konszern idén 703 millió köbméter földgázt tervez kitermelni, és az összes Horvátországban kitermelt gáznak a horvát állampolgárokhoz, intézményekhez, kórházakhoz és óvodákhoz kell jutnia.

A kormány ezzel tulajdonképpen betiltja a Horvátországban kitermelt gáz exportját, emellett a miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az INA vezetősége már nem élvezi a zágrábi kormány támogatását.

A Mol a maga 49,08 százalékos részesedéssel az INA legnagyobb részvényese,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés