mol
Befektetés

Milyen árstop? Hamarosan jöhet a 480 forintnál is olcsóbb benzin

Portfolio
Szombaton az iparági várakozásokkal ellentétben meghosszabbították az üzemanyagár-stopot, a hazai fogyasztók jelentős része legalább az év végéig 480 forintos literenkénti benzin-és gázolajáron tankolhatnak a magyar kutakon. A döntés várható hatásairól, az üzemanyaghiány lehetőségéről és a benzinkutak kilátásairól Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét kérdeztük, a szakember az árstop benzinkutakra és üzemanyagellátásra gyakorolt hatása mellett a globális energiapiaci kilátásokról is beszélt. A szövetség elnöke többek között azt is kiemelte, hogy a fenyegető globális recesszió a kínálati és a keresleti oldalról is az energiaárak letörését vetíti előre, és amennyiben a forint nem gyengül kritikusan sokat a vezető devizákkal szemben, akkor az a forgatókönyv is megvalósulhat, hogy nem a kormánynak kell kivezetnie az árplafont, hanem a piac megoldja magától és 480 forintos literenkénti ár alá csökken a benzin és a gázolaj ára is Magyarországon.

Árstop és üzemanyaghiány

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy szerinte a szombaton meghosszabbított üzemanyagár-stop elsősorban politikai színezetű döntés, kevésbé a gazdasági megfontolásokat követte, a szakember elmondása szerint a racionális gazdasági döntés az lett volna, ha megszüntetik az árplafont. A szövetség elnöke nem számított az árstop megtartására, okot adott a kivezetésben való bizakodásra Nagy Márton két hete látott megnyilvánulása is, az energiatőzsdék szabályozatlanságáról és sérülékenységéről szóló cikkében ugyanis a miniszter kijelentette: a hazai kkv-ket támogatni kell az energiaválságban. Egri elmondása szerint az üzemanyagok piaci ára a július végi körszűkítés alkalmával már beépült a vállalatok költségvetésébe, akkortól kezdve ugyanis is a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra és mezőgazdasági erőgépekre tartották fent, a fuvarozó járművekre már nem. A fuvarozási és szállítási költségek emelkedése tehát már realizálódott az élelmiszerárak és egyéb fogyasztói termékek árának emelkedésében, szóval gazdaságilag Egri szerint semmi nem indokolta, hogy maradjon az árstop.

Ami pedig a közelebbi jövőt és a magyarországi független benzinkutak kilátásait illeti, a szakember elmondása szerint a fehérkutak mintegy 90-95 százaléka igénybe vette az úgynevezett IFKA-támogatást, aminek az egyik feltétele, hogy nyitva kell tartani a kutakat – ennek tükrében és a kompenzációs információk hiányában (amiről a rövidesen megjelenő közlönyben lesz szó) arra nem tudott részletes választ és előrejelzést adni az elnök, hogy hány kútnak kell majd bezárnia az árstop meghosszabbítása miatt.

A piaci feltételek alakulását illetően úgy fogalmazott Egri, hogy a Mol e héttől élő 25 százalékos üzemanyagmennyiség-korlátja nem egy versenysemleges lépés az olajcégtől, a szakember szerit jelenleg piaci kiszorítás történik. Akik importból szereztek eddig be üzemanyagot, azokat kiszorítja a rövidesen két nagy hálózat - a lengyel PKN Orlen ugyanis 144 magyar töltőállomással belép a magyar piacra, ezzel egy komoly új hálózatként lesznek jelen a rendszerben.

Arra kérdésre pedig, hogy az új intézkedés fényében lesz-e tömeges üzemanyaghiány a kutakon, úgy fogalmazott a szakember, hogy szerinte bár

az elkövetkező 1-2 hét kifejezetten nehéz időszak lesz, de Magyarországon nem várható üzemanyaghiány.

Mi lesz az energiaárakkal?

Messzebbről nézve a helyzetet és a kilátásokat a szakember úgy vélekedett, hogy a szeptemberre kimondottan rossz helyzetbe jutott orosz költségvetés már nem fogja tudni elviselni az európai gázszállítások miatti kiesést, Egri szerint az eddig Európába küldött exportnak mindössze körülbelül 10 százalékát szállítják, a fennmaradó készleteket pedig nem tudják teljes mértékben elosztani Kínának és a többi, az oroszokkal embargóban nem álló gazdaságnak. Ennek tükrében előbb-utóbb Oroszországnak muszáj lesz ismét „kinyitnia a csapokat” az öreg kontinens felé, ez pedig az energiaárak – köztük a gázár – jelentős eséséhez vezethet majd. A keresleti oldalt tekintve ugyancsak az üzemanyagár-csökkenés számára kedvező körülmény lehet, hogy elsősorban a kínai koronavírus-lezárásoknak és a háború elhúzódásának köszönhetően globális recesszió elé nézünk, ez pedig az energiaárak beszakadását hozhatja magával Egri szerint.

Az árstop relevanciájára vonatkozó kérdést illetően szerinte kifejezetten kedvező körülmény, hogy az olajárak beálltak 90 dolláros hordónkénti szintre és szerinte ennél lejjebb is fognak menni a jövőben. Az orosz gázexport megindulásának elkerülhetetlenségét az orosz költségvetés helyzete diktálja, ezzel együtt a fenyegető globális recesszió pedig kínálati és keresleti oldalról is az energiaárak letörését vetíti előre. És amennyiben a forint nem gyengül kritikusan sokat a vezető devizákkal szemben, akkor az a forgatókönyv is megvalósulhat, hogy nem a kormánynak kell kivezetnie az árplafont, hanem

a „piac megoldja magától” és 480 forintos literenkénti ár alá csökken a benzin és a gázolaj is.

brent90

Iparági kitekintés

Még ennél is távolabbra tekintve a fosszilis energiapiaci kilátásokkal kapcsolatban is kifejtette véleményét Egri, nem jósol fényes jövőt a szektor számára az elnök. A globális recesszió nagyon is kézzelfogható közelsége, a 15 százalékos EU-s gázmegtakarítási kötelezettség és az a tény, hogy az egekbe szökő gázárak apropóján egyre nagyobb mértékben igyekeznek az országok nap-és szélerőművekre támaszkodni az energiatermelés során, ezek a körülmények a szakember szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy

Putyin háborúja nagy mértékben felgyorsította a fosszilis energia kivezetésének és az energiaátállásnak a folyamatát.

ngeu_com (4)
Forrás: tradingeconomics.com

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
oil