Előfizetői tartalom

Befuccsolt az ezermilliárdos üzlet, de itt az új generáció, akik ismét nekifutnak

Portfolio
Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az űrbányászat lesz minden idők legnagyobb dobása. Elemzők, tech-guruk, sőt még a neves asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson is azt jósolta, hogy a következő ezer milliárd dolláros üzlet az űrben történő aszteroidabányászat lesz, azóta viszont eltelt jópár év, és még nem láthattunk jelentős áttörést a technológiánál, a korábbi üdvöskéket pedig már fel is vásárolták más nagyvállalatok. De ki foglalkozik most ezzel a témával és miért, hogyan terveznek túllépni az elődök árnyékán és mit várhatunk tőlük a jövőben? Egyáltalán, biztos jó ötlet belevágni az aszteroidabányászatba?

Túl hosszú a megtérülési idő

A Google alapítójának támogatását is élvező Planetary Resources és a Deep Space Industries is azért jöttek létre bő egy évtizede, hogy az űrbányászat vezető szereplői legyenek - idén azonban mindkét céget olyan vállalatok vásárolták fel, amiknek semmi közük nincs az űrbányászathoz. Az emberiségnek még egyetlen aszteroidát sem sikerült kereskedelmi céllal kibányásznia - de mégis mi tart ilyen sokáig?

Joel Sercel, a TransAstra elnök-vezérigazgatója szerint a válasz elsősorban befektetői szemszögből ragadható meg:

az űrbányászat egész egyszerűen túl hosszú távú vállalkozás,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés