meta facebook európa
Befektetés

Komoly leépítés jöhet a Facebook anyacégénél

Portfolio
Széleskörű elbocsátások jöhetnek a Meta Platformsnál a héten, mindez több ezer alkalmazottat érinthet, jelentette tegnap a Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva, a lap szerint a bejelentést szerdán teheti meg a tech-óriás.

A Facebook anyavállalata, a Meta októberben gyenge harmadik negyedéves számokat közölt, a cég több szinten alulteljesítette az elemzői várakozásokat, ennek a hátterében több ok is megúzódik: az online hirdetési bevételek lassulása mellett a Facebooknál a TikTok okozta verseny és az Apple operációs rendszerének adatbiztonsági módosításai rontottak leginkább a helyzeten, közben a jelentős kutatás-fejlesztési költségeket elnyelő metaverzum és a VR-szemüvegek óriási veszteséget termeltek a cégcsoportnak. A Meta Platforms harmadik negyedéves számai több tekintetben is elmaradtak tehát az elemzői várakozásoktól, de ami igazán nagy csapást mért a részvényeket övező befektetői hangulatra, az az, hogy a folyó negyedévre vonatkozó várakozások is csalódást okoztak. 

A technológiai óriás részvénye a sorozatosan érkező rossz hírek mentén idén már 73 százalékot zuhant,

ezzel 681 millió dollárral esett vissza a Meta piaci értéke 2022-ben,

a cégvezér Mark Zuckerberg pedig már több, mint 100 milliárd dollárt veszített bő egy év alatt, ezzel messze ő szenvedte el a legnagyobb vagyoncsökkenést a Forbes milliárdosok listáján szereplők közül.

metaas

Zuckerberg elmondása szerint a metaverzumbeli beruházások várhatóan csak egy évtized múlva fogják meghozni a gyümölcsüket, addig is kénytelen befagyasztani a munkaerő-felvételt, projekteket leállítani és átszervezni a teameket, a költségcsökkentés érdekében.

2023-ban az erőforrásainkat néhány magas prioritású növekedési területre fogjuk összpontosítani. Ez tehát azt jelenti, hogy néhány team jelentősen növekedni fog, de a legtöbb a következő évben stagnálni vagy zsugorodni fog

Összességében arra számítunk, hogy 2023 végén vagy nagyjából ugyanolyan méretű, vagy akár valamivel kisebb vállalat leszünk, mint ma" - mondta Zuckerberg az október végi beszámolót követő beszélgetésen.

A közösségi médiavállalat júniusban 30 százalékkal csökkentette a mérnökök felvételére vonatkozó terveit, Zuckerberg pedig arra figyelmeztette a dolgozókat, hogy készüljenek fel a gazdasági visszaesésre. A Meta részvényese, az Altimeter Capital Management Mark Zuckerbergnek címzett nyílt levelében korábban azt írta, hogy a vállalatnak racionalizálnia kell a munkahelyek és a tőkekiadások csökkentésével, és hozzátették, hogy

a Meta elvesztette a befektetők bizalmát, amikor növelte a kiadásait és elindult a metaverzum kiépítésének útján.

Nem lenne egyébként kirívó a kirúgási hullám a Metánál, több technológiai óriásvállalat, köztük a Microsoft, a Twitter és a Snap is jelentős leépítéseket jelentett be az elmúlt hónapokban, mivel a globális gazdasági növekedés a magasabb kamatlábak, a növekvő infláció és az európai energiaválság miatt lassulni látszik.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén