Előfizetői tartalom

A horvátok is megadóztatják az extraprofitot, mit jelent ez a Molnak?

Horvátország is meg fogja adóztatni a háború okozta energiaválság miatt "extraprofitot" elérő ágazatokat, most ki is derültek a konkrét részletek. A vezető horvát energiaipari konszernben, az INA-ban való többségi tulajdonrésze apropóján ez kimondottan kedvezőtlen körülmény a Mol számára, a magyar olajcég ugyanis 49,08 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát vállalatban. De pontosan mekkora extra adót fizethet ki az INA az idei eredményéből, és ez milyen mértékben fogja rontani a Mol nyereségességét?

Jön a különadó a horvátoknál

Jövőre Horvátország is meg fogja adóztatni az orosz-ukrán háború okozta energiaválságon extraprofitot elérő vállalatokat, ezt még októberben közölte Andrej Plenkovic konzervatív kormányfő. Az államfő megfogalmazása szerint fontos, hogy az országot sújtó válság terheit mindenki arányosan viselje, a kormány ennek érdekében egyéb intézkedések mellett különadót fog kivetni azokra a vállalatokra, melyek az elmúlt évhez képes jelentős extra jövedelemre tettek szert.

Az új adóról szóló törvényjavaslat alapján tudjuk, hogy az érintett vállalatoknak a különadót a 2022-es eredményük alapján kell majd fizetniük, előreláthatóan 2023 áprilisáig bezárólag. Egy horvát lapra hivatkozva a Világgazdaság arról írt még októberben, hogy a horvát extraprofitadó mértéke 10 százalék lesz, ezzel szemben a nemrég elfogadott feltételek alapján

az adó alapja az elmúlt négy év átlagprofitja plusz 20 százalék feletti nyereség lesz, a mértéke pedig 33 százalék.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés