Előfizetői tartalom

Ezt az évet senki sem teszi zsebre - vagy mégis? Mutatjuk, kik a háború nagy nyertesei

Sok mindent el lehet mondani erről az évről, csak éppen azt nem, hogy unalmas lett volna. A sokadik hullám és oltás után lassan kezdtük elfelejteni a koronavírust, és mire a nyomasztó emlékeket az asztal alá söpörve végre fellélegezhettünk volna, Vlagyimir Putyin egy váratlan mozdulattal felborította azt a bizonyos asztalt, és a vírushoz hasonlóan olyan helyzetet teremtett, amit előtte senki nem vélt elképzelhetőnek. Hogyan repítette az égbe az orosz-ukrán háború az olajárat, és miért tudott mégis szinte teljesen visszaesni az árfolyam az év elején látott szintre? Mi történt közben a nagyvállalatokkal, tényleg brutális extraprofitokat zsebeltek be? Egyáltalán, mire lehet számítani 2023-ban az európai energiabiztonság tekintetében? Rengeteg a kérdés, de akadnak válaszok is: év végi összefoglaló írásunkban az olajipar idei, talán megismételhetetlen évét járjuk körül.

A koronavírus globális léptékű csapásához képest az orosz-ukrán háború elsősorban az európai kontinenst viselte meg pusztán a földrajzi determináltság végett, és bár a komplett ágazatok létét fenyegető gázár-robbanás elsősorban Európában fejtette ki a hatását,

az olajárak viszont a háború kirobbanásával és a válaszként érkező szankciók hatására világszerte az egekbe szöktek

– majd pedig az év második felében olyannyira visszaestek, hogy év/év alapon mindössze egy számjegyű elmozdulást lehet feljegyezni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés