Előfizetői tartalom

Elégett milliárdok, hoppon maradt befektetők: még mindig Vadnyugat a kriptopiac

Portfolio
A járványidőszak nagy nyertese volt a kriptopiac, hiszen a "végtelen pénz", a nullaközeli kamatszintek, és a bőséges likviditás megtalálta az útját az olyan piaci szegmensek felé, amelyek erősen spekulatívnak számítanak. Viszont akármennyi pénz áramlott a kriptopiacba, akármekkora nevek szólaltak fel az iparág mellett, a makrogazdasági széljárás megváltozása megmutatta, hogy ez a piaci szegmens továbbra sem tudta levetkőzni azokat a gyerekbetegségeit, amelyekről korábban is ismert volt, és amelyek miatt továbbra is extrém kockázatosnak befektetési eszköznek számítanak a kriptovaluták. Az idei év megmutatta, hogy amikor beüt a krach, akkor nagyon nagyot tud ütni a kriptopiacon: kriptovaluták omlottak össze órák leforgása alatt, cégek dőltek be, és végül mindennek a tetején csődbe ment a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje.

Beszakadt a kriptopiac

Az egész sztoriban a fordulatot egyértelműen a jegybanki politika megváltozása jelentette, miután a világ jegybankjai a Fed vezetésére sorra kezdték meg a monetáris kondíciók szigorítását. Erre a tőzsdék is jelentős eséssel reagáltak, de a kriptopiacot jellemző volatilitás a részvénypiacokat is meghaladó zuhanást váltott ki az egyes kriptoeszközök árfolyamában. A zászlóshajónak számító bitcoin árfolyama közel 65 százalékot zuhant az idei évben, de ha lemegyünk a kisebb altcoinok szintjére akkor azt látjuk, hogy sok az értékének szinte egészét elveszítette, bőven vannak 90 százaléknál nagyobb mínuszok az idei évre.

Jól mutatja, hogy mennyire kockázatos eszközökről van szó, hogy a tavalyi év végén a történelmi csúcson még 3 000 milliárd dollár fölött volt a teljes kriptopiac értéke, ez most 800 milliárd dollár közelébe zuhant, vagyis a piacnak több mint kétharmad része füstölgött el.

kriptopiac
Forrás: Coinmarketcap

Hogyha ezt például a részvénypiaccal hasonlítjuk össze, akkor azt találjuk, hogy az amerikai S&P 500 és az MSCI World index nagyjából 20 százalékot zuhant ebben az évben – ami egyébként a pénzügyi válság óta a legnagyobb éves esés -, ez mégis jóval mérsékeltebb, mint a kriptopiaci zuhanás mértéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés