Előfizetői tartalom

Mutatjuk, hogyan szabadulhatnánk meg végleg az orosz gázfüggőségtől

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december közepén jelentette be, hogy tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között. Az alapján, hogy Kína mindössze évi 5,5 milliárd köbméter gáz beszerzéséről tudott megállapodni Katarral, Magyarország valószínűleg nem számíthat évi több milliárd köbmétert garantáló szerződésre. Ezzel együtt, ha megszületik az alku, az évtized közepétől fontos szerepet tölthet be a tervek szerint egyre kisebb gázigényű hazai ellátásban az esetleges ománi, algériai és türkmén forrásokkal együtt. Bár még nagyon sok a kérdőjel, mindez az egyéb piaci forrásokat is figyelembe véve akár azt is jelentheti, hogy a 2030-ra lényegében megszüntethető lenne Magyarország orosz gáztól való függése.

Hosszú távú szerződés jöhet

Az esetleges katari LNG-beszerzéssel kapcsolatban konkrétumok egyelőre nem ismertek, és a tárgyalások korai szakaszára tekintettel valószínűleg még nem is nagyon vannak azon kívül, hogy az első szállítmány a magyar kormány reményei szerint körülbelül hároméves időtávon belül cseppfolyósított (LNG) formában, hajón érkezne a horvátországi LNG-terminálba, ahonnan vezetéken jutna el Magyarországra.

Az esetleges szerződés - elsősorban a katari szándékoknak megfelelően - valószínűleg hosszú távra fog szólni, és erre utal az is, hogy a Qatar Energy állami energiavállalat által november végén Kínával, valamint Németországgal kötött alku 27, illetve 15 évre szól. E két megállapodás azt is valószínűsíti, hogy a tárgyalások jelentős időt fognak igénybe venni, miután Németországnak is körülbelül 8 hónapba került, hogy a magyar-katari megegyezéshez hasonló megállapodás konkrét üzleti alku formájában realizálódjon. Emellett, Szád Serida al-Kábi katari energiaügyi miniszter már márciusban azt nyilatkozta, hogy Európából mindenki "hozzájuk beszél", ami szintén azt valószínűsíti, hogy Katar nincs rászorulva arra, hogy kapkodva igent mondjon a magyar igényre.

Mennyi lehet az annyi?

A két szóban forgó kontraktus alapján, ha Magyarországnak, illetve az MVM-nek sikerül szerződést kötnie a közel-keleti országgal, az

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés