google logo épület
Befektetés

Milliárdos befektető: komolyabb lépésre van szükség, több tízezer embert kell elküldeni

Portfolio
Chris Hohn milliárdos fedezeti alapkezelő szerint a Google alkalmazottai túl vannak fizetve és a technológiai óriásnak több ezer munkahelyet kell még megszüntetnie, közel sem elég a nemrég bejelentett, a dolgozói bázis 6 százalékát érintő 12 ezer fős leépítés.

A múlt hét végén érkezett a bejelentés a Google anyacégétől, hogy

AZ ALPHABET MINTEGY 12 000 MUNKAHELYET, AZAZ A MUNKAERŐ 6 SZÁZALÉKÁT BOCSÁTJA EL.

Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy vállalata az elmúlt években túl gyorsan bővítette a létszámot, egy a maitól jelentősen eltérő gazdasági környezetben. A bejelentett leépítés egyaránt érinti a vállalat munkaerőtoborzással, valamint vállalati funkciókkal foglalkozó részegységeit is.

A milliárdos fedezeti alapkezelő Sir Chris Hohn nem sokkal később kelt levelében úgy fogalmazott, hogy a Google lépése nem elég mélyreható ahhoz, hogy csökkentse a technológiai óriásvállalat problémáit. A The Children's Investment Fund Management (TCI) alapítója, aki 6 milliárd dolláros részesedéssel rendelkezik a Google anyavállalatában, közvetlenül a cég vezérigazgatójának írt figyelmeztetést, miszerint "előbb-utóbb a menedzsmentnek tovább kell mennie". Többek között ezt írja:

A 12 000 munkahely (megszüntetése) egy lépés a helyes irányba, de még a 2022-es nagyon erős létszámnövekedést sem kompenzálja

Hohn tavaly rekordot érő napi 1,5 millió fontot fizetett magának; a guru hozzátette, hogy a Google-nek "foglalkoznia kell a túlzott alkalmazotti kompenzációval", kiemelve, hogy az Alphabetnél az átlagos fizetés közel 300 000 dollár. Szerinte a vállalatnak mérsékelnie kellene a részvényalapú kifizetéseket is.

A menedzser elmondása szerint az Alphabet az elmúlt öt év során több mint kétszeresére növelte alkalmazottainak számát, és scak 2022 első kilenc hónapjában 30 000 új munkahelyet hozott létre.

Úgy vélem, hogy a vezetésnek arra kellene törekednie, hogy a létszámot 150 ezer fő körülire csökkentse. Ez 20 százalékos nagyságrendű teljes létszámcsökkentést igényelne

- írta. A korábban 200 ezer főt foglalkoztató tech-óriásnál a nemrég bejelentett elbocsátás után körülbelül 188 ezer ember dolgozik jelenleg, és amennyiben a cégvezetés elfogadná Hohn javaslatát, akkor az újabb 20 százalékos leépítés közel 38 ezer embert érintene.

goooog

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull bear medve bika tőzsde
brit haderő hadsereg nagy britannia háború egyenruha
orosz ukrán háború ukrajna oroszország orosz hadsereg btr gyalogsági harcjármű
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
Több mint egy tucat naperőművet épít az Alteo