Előfizetői tartalom

Újabb pikáns sztori érik a tőzsdéken, amiben Soros György húzhatja a rövidebbet

Portfolio
A mémrészvény őrület életjeleket mutatott az elmúlt hetekben, miután a rendkívül aktívan shortolt papírokban újabb short squeeze alakult ki az év első hónapjában. Azért ott persze nem tartunk, mint két évvel ezelőtt, amikor a reddites daytraderek egyik napról a másikra dollármilliomosok lettek a neves hedge fundok ellen indított medvevadászattal. Viszont most is érik egy izgalmas sztori, miután a Silvergate nevű cégben óriási shortállomány épült ki - többek között Soros György közreműködésével - de közben a longos oldalon is nagy nevek állnak. A következő napokban kiderülhet, hogy melyik oldalnak lesz igaza.

Shortolják a Silvergate-et, nem is kicsit

Ahogy a ZeroHedge emlékeztet rá, az év elején nagyot raliztak azok a részvények, amelyeknek kifejezetten magas a short állománya. Ráadásul volt egy olyan név is az alábbi listán, amely még a „használt autók Amazonjaként” is emlegetett Carvana elé került: ez a bajba jutott kriptobank, a Silvergate volt.

Forrás: ZeroHedge, Bloomberg

A Silvergatenek 65 százalék volt a shortállománya (a kereskedhető részvények arányában), ami azóta rekordszinte, 66,8 százalékra emelkedett, miután 20,2 millió részvény van a shortállományban, ami a forgalomban lévő részvények több mint kétharmada.

A Silvergate-nek az FTX csődje után voltak problémái, részben ennek volt betudható, hogy a részvények árfolyama az elmúlt egy évben 87 százalékot esett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés