Portfolio signature

Szép csendben rákaptak a magyarok egy kötvényre, és ez nem állampapír – Mi lehet a háttérben?

Árgyelán Ágnes
Érdekes számokat hozott a január is a magyar háztartások értékpapír statisztikáiban. Az MNB adataiból kiderül, hogy az állampapírok iránt rég nem látott keresletet hozott a január, amit a DKJ-vásárlás is erősített, ennek állománya ugyanis átlépte az ezermilliárd forintot. Ennél is érdekesebb, hogy szép csendben egy másik kötvénytípus iránt is nagy érdeklődést mutatnak a magyarok, és ez nem állampapír.
Hasonló témáról is szó lesz a Portfolio május 4-ei Hitelezés konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma!

Jól indult a január

Az MNB friss értékpapír statisztikái szerint folytatódott az idei első hónapban is a tavaly látott jelentős állománybővülés a befektetési alapoknál: egy hónap alatt további 190 milliárd forinttal bővült a lakossági állomány, január végére ezzel meghaladva a 6136 milliárd forintot.

A befektetési alapoknál is nagyobb állománybővülést mutattak fel az állampapírok, amelyek a vizsgált hónapban közel 330 milliárd forinttal bővültek a háztartási megtakarítások között, közel 10470 milliárdra.

A részvényekben lévő megtakarítások értéke is bővült, január végén az állomány 1225 milliárd forint fölé nőtt.

A cikk tartalmából:

  • A szuperállampapír elindulása óta nem láttunk olyan élénk lakossági keresletet az állampapírok iránt, mint idén januárban.
  • Folytatódik a befektetési alapok térnyerése is, a kötvényalapok továbbra is vonzzák a friss lakossági megtakarításokat.
  • Új mérföldkőhöz ért a háztartások DKJ-állománya: meghaladta az 1000 milliárd forintot.
  • Egyre több banki kötvényt tart a lakosság, tavaly több mint megháromszorozódott ennek állománya.
  • Megugrott a külföldi befektetők államadósság-részesedése.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések