bitcoin
Befektetés

Folytatódik az esés a kriptopiacon, alaposan megütötték a bitcoint

Portfolio
A bitcoin pénteken 20 000 dollár alá esett, közel kéthavi mélypontra, miután a világ tőzsdéin eladási hullám söpört végig, és egy kriptofókuszú bank összeomlott.

Az elmúlt 24 órában tapasztalt esés során a kriptopiac teljes értékéből mintegy 70 milliárd dollár törlődött ki – írja a CNBC.

cmcap
Forrás: Coinmarketcap

A bitcoin a tegnapi eséssel együtt már 8 százalékos mínuszban van, és a jegyzés 20 000 dollár alá esett.

btc0310

Az ethereum szintén több mint 8 százalékos esésen van túl.

eth03101

A kriptopiacon látott esés több faktorra is visszavezethető. Egyrészt a kriptopénzek árfolyamának mozgása meglehetősen szoros korrelációban áll az amerikai részvénypiacokkal, különösen a Nasdaq-kal, és az amerikai indexek tegnap jelentős eséssel zártak.

Egyszerűen kevés okunk van most bitcoint venni, mivel a piac telítve van negatív fejleményekkel, nem csak kifejezetten a kriptoipar, hanem a szélesebb pénzügyi piac számára is

- mondta Yuya Hasegawa, a japán Bitbank elemzője.

Egy másik jelentős tényező, amely nyomás alá helyezte a kriptopiacot, az a Silvergate-botrány, miután a kriptobarát bank lényegében összeomlott. A Silvergate szerdán közölte, hogy befejezi működését és felszámolja a bankját. A Silvergate bukása egy újabb példa arra, hogy a tavaly becsődölt kriptotőzsde, az FTX összeomlása továbbra is hatással van az iparágra, hiszen az FTX a Silvergate egyik nagy ügyfele volt.

Ezen felül a Silicon Valley Bank szerdán közölte, hogy betétkivonási hullámmal küzd, és a hitelezőnek lényegében az összes értékesíthető értékpapírt likvidálnia kellett portfóliójában, hogy teljesíteni tudja a kifizetéseket, ami a banknak 2 milliárd dollárjába került. Az SVB a technológiai startupok egyik legnagyobb bankja. A hagyományos banki szolgáltatásokat nyújtó, ugyanakkor technológiai projekteket is finanszírozó bank az amerikai kockázati tőkeipar egyik gerincének számít.

Mind a Silvergate, mind az SVB amerikai állampapírokba fektette a pénzét, amelyek a Fed kamatemelésével veszítettek értékükből. Ezek a bankok kénytelenek voltak veszteséggel eladni ezeket a kötvényeket, hogy megerősítsék tőkehelyzetüket.

Összességében úgy tűnik, hogy a hangulat eléggé negatív lett, tekintettel a globális makrogazdasági környezetre és a kamatemelések kombinációjára, de az is közrejátszik, hogy sok banknak valószínűleg van kitettsége hosszú lejáratú értékpapírokban

- mondta Vijay Ayyar, a Luno kriptotőzsde vállalati fejlesztési alelnöke.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
GettyImages-1364634066