Előfizetői tartalom

Bankválságtól tartanak, szárnyal a bitcoin

Portfolio
Széleskörű eladási hullám söpört végig a tőzsdéken, mióta bedőlt a Silicon Valley Bank. Főleg a bankrészvényeket ütötték meg a befektetők az azzal kapcsolatos aggodalmak miatt, hogy esetleg más bankokkal is hasonló történhet, mint az SVB-vel. Miközben a tőzsdék jelentős mértékben estek, a kriptoeszközök piacán gyakorlatilag töretlenül folyik a rali, a bitcoin pedig kilenc hónapja nem látott szinte közelében indítja a hetet.

Kilőtt a bitcoin az SVB bedőlése óta

A bitcoin árfolyam jelenleg közel kilenc havi csúcs közelében van, miután a legnagyobb értékű kriptovaluta az elmúlt négy év legjobb hetét zárta múlt héten, miközben a bankrészvények mellett sok más szektort is csúnyán megütöttek. Az SVB bedőlése március 10-re vagyis bő három héttel ezelőttre datálható vissza. Ebben az időszakban a bitcoin árfolyama közel 37 százalékot emelkedett, és a fontosabb tőkepiaci eszközök közül csak a Wall Street félelemindexeként is ismert volatilitási index, a VIX közelítette meg a teljesítményét.

Olyan szempontból nem meglepő a bitcoin ralija, hogy az eszköz éppen a 2008-as válság "romjaira épült", vagyis nem nehéz kapcsolódási pontot találni az akkori és a mostani helyzet között, hiszen mindkét esetben a bankok voltak a főszereplők. Ehhez képest a bitcoint sokan tartják éppen "a bankrendszer elleni hedge-nek".

A ralihoz emellett részben az is hozzájárult, hogy az SVB bedőlése éppen akkor jött, amikor a bitcoin árfolyama elérte a 200 napos mozgóátlagot, ahonnan fordulni tudott az árfolyam.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés