erdogan
Befektetés

Nagy eséssel nyitott a török tőzsde a választások után

Portfolio
Tegnap megtartották Törökországban a parlamenti-és elnökválasztást, ahol az előzetes várakozásokhoz képest sokkal jobban szerepelve Erdoğan szinte biztosan nyert, az viszont valószínűtlen, hogy a regnáló elnök átlépné az első fordulós győzelemhez szükséges 50%-os küszöböt, ezért nagy valószínűséggel a második fordulóra marad a döntés. A befektetők reagálnak a piacnyitás után a fejleményekre, komoly esésben nyitott a török tőzsde, időközben szüneteltették a kereskedést a platformokon. Azóta valamivel nyugodtabbak lettek a kedélyek, a kezdeti pánik óta kisebb mínuszokat láthatunk jelenleg.

Zsákutcában a török ellenzék – Lehetetlen feladványt kellene megoldaniuk

Ma reggelre szinte véglegesek lettek a török parlamenti- és elnökválasztás eredményei. Elsőre az látszik, hogy Recep Tayyip Erdoğan behozhatatlan előnyre tett szert a választásokon még úgy is, hogy az ellenzék meglepő helyeken tört előre. Az eredmények tükrében arra kerestük a választ, kik támogatták Erdoğant, hova szavaznak majd a harmadik jelölt, Sinan Oğan támogatói, milyen kihívásokkal kell szembenézni az ellenzéknek a következő két hétben azok után, hogy nem hozták a földrengés sújtotta részekét, és kikre számíthat az ellenzék jelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu a második fordulóban.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés

A délelőtti állapotokhoz képest nem látszik jelentősen változás a török tőzsdén, a vezető BIST 100 index továbbra is 2,7 százalékos mínuszban van, míg a bankrészvények jelentősen alulteljesítők.

török0515

Javul a helyzet a török tőzsdén

A kezdeti bezuhanáshoz képest jóval kisebb mínuszokat láthatunk a török tőzsdén, a pánikreakció lecsengése után a vezető indexként szereplő Borsa Istanbul (BIST 100) már "csak" 2,6 százalékos mínuszban van.

töröktőzsde

Ugrik a csődkockázat ára

Miközben még nem véglegesek az elnökválasztás első fordulójának eredményei, a piacokon máris heves negatív reakciókat láthatunk, mert a jelek szerint Erdogan folytathatja az elnöki székben, illetve az AKP szerezte meg legtöbb széket a parlamentben, így még ha a piacbarát üzeneteket, monetáris fordulatot ígérő ellenzéki elnökjelölt is győzne a második fordulóban, akkor is erős ellenszélben kellene vezetnie az országot.

A részvénypiaci szakadás mellett a kötvény- és devizapiacokon is látszanak a negatív reakciók. A török dolláralapú kötvények árfolyama meredeken, mintegy 7 centtel esett, így a hozamuk megugrott, és ezzel párhuzamosan a török állam (devizaalapú) csődje elleni biztosítás (CDS) éves díja is meredeken, mintegy 100 bázisponttal 600 bázispont körülre ugrott, ami

tavaly november óta a legmagasabb.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy a piac most 34% körüli 5 éven belüli kumulált csődkockázati valószínűséget áraz a török állam kapcsán. 

Nem várt veszély leselkedik Erdoganra: a devizapiac két hét alatt meg tudná buktatni a török elnököt

Mérsékelt gyengüléssel kezdett hétfőn a török líra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a vártnál jobban szerepelt az elnökválasztás első fordulójában. Két hét múlva már esélyesként futhat neki a második körnek Erdogan, aki jó eséllyel újabb öt évig irányíthatja az országot, ha nem történik addig valami drámai – vélik a Commerzbank elemzői. Ez a dráma pedig akár a devizapiacról is jöhet a líra zuhanásának képében.

Tovább a cikkhez

Felfüggesztették a kereskedést

Egy török lap 20 perccel ezelőtti beszámolója szerint a piacnyitásban látott bezuhanás után aktiválódott a "megszakító rendszer" a török tőzsdén - a hivatalos közlemény szerint "09.55.17-től bekapcsolták az indexhez (Borsa Istanbul) kapcsolódó áramkör-megszakítót, és ideiglenesen felfüggesztették a tranzakciókat a részvénypiac valamennyi kereskedési felületén, a határidős és opciós kontraktusoknál, valamint a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok piacán is."

A piacok a múlt héten még azt árazták, hogy a választások az első fordulóban érnek véget.

Esnek a legnagyobb vállalatok részvényei

A piaci kapiztalizációik alapján legfontosabb török vállalatok egy része nagyot esett a kereskedés első órájában - itt is látható, hogy elsősorban a bankrészvényeket ütötték meg a befektetők.

Gyengül a líra

A devizapiacon természetesen a török lírát figyelik ma kiemelten a befektetők, a devizánál azonban egyelőre csak mérsékelt elmozdulásokat lehet látni a tegnapi elnökválasztás után, a jelek szerint nem különösebben viselte meg a piacot az első forduló és a szereplők egyelőre a két hét múlva esedékes második fordulóra várnak. A líra 0,5 százalékos gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, ezzel

kifejezetten közel került a történelmi mélyponthoz,

amit egyébként alig pár napja, múlt csütörtökön ért el az amerikai pénzzel szemben a török fizetőeszköz. Idén még csak 5,1 százalékkal gyengült a líra a dollárhoz képest, míg az elmúlt 12 hónapban már több, mint 28 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

líra05

Valószínűleg jöhet a második forduló

Parlamenti és elnökválasztást tartottak tegap Törökországban, a két esélyes jelölt a hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğan, a fő kihívója pedig Kemal Kılıçdaroğlu volt. A jelenlegi állás szerint, közel 99 százalékos feldolgozottság mellett biztosan nyert Erdoğan, politikai tömörülése pedig sokak számára meglepő módon többségbe került a parlamentben - előzetesen még az Erdogan mögött álló AKP képviselői is kisebb arányú győzelemmel számoltak. Az erős elnöki rendszerben Törökországban az elnöki rendeletek jelentős részét jóvá kell hagynia a parlamentnek is.

Az viszont valószínűtlen, hogy a regnáló elnök átlépné az első fordulós győzelemhez szükséges 50%-os küszöböt, ezért

NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL A MÁSODIK FORDULÓRA MARAD A DÖNTÉS.

Azt mindenesetre meg lehet állapítani, hogy az előzetes várakozásokhoz képest sokkal erősebben teljesített Erdoğan, érdemi előnyre tett ugyanis szert még a függetlenek szerint is.

Reagál a tőzsde

Ahogy az várható volt, kifejezetten hevesen reagáltak és reagálnak a választási fejleményekre a befektetők, a vezető török részvényindexként szereplő BIST 100 (Borsa Istanbul) 6,4 százalékos mínuszban indította a napot, de a legnagyobb mértékben a bankrészvényeket ütik a kereskedés első perceiben, a török pénzintézeteket tömörítő index közel 10 százalékot zuhant.

török
Forrás: Borsa Istanbul

A Borsa Istanbul index a mai 6,4 százalékos esés után 20,8 százalékos mínuszban van idén.

Címlapkép: Burak Kara/Getty Images

Török választás: szinte biztosan nyert Erdoğan, azonban valószínűleg jöhet a második forduló

Parlamenti és elnökválasztást tartanak ma Törökországban. A két esélyes jelölt a hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğan, a fő kihívója pedig Kemal Kılıçdaroğlu. A palamenti választás során egyik oldalon az Erdoğan mögött álló AKP és a vele szövetséges szélsőjobboldali-nacionalista MHP áll, a másik oldalon a hatpárti ellenzéki összefogás két párt: a CHP és az İYİ neve alatt indul. A baloldali pártok szövetsége, élükön a kurdok legnagyobb pártjával a YSP nagy listájával, illetve a legnagyobb kommunista párt pedig TİP néven található a szavazólapokon. Az eddigi eredmények alapján, 95%-os feldolgozottság mellett biztosan nyert Erdoğan, politikai tömörülése pedig többségbe került a parlamentben. Azt viszont kétséges, hogy sikerül-e átlépnie az első fordulós győzelemhez szükséges 50%-os küszöböt, nagyobb valószínűséggel marad a döntés a második fordulóra.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-520118294(1)