Előfizetői tartalom

Ledominálja a mesterséges intelligencia a tőzsdéket, de bőven vannak még jó sztorik

Egy újabb hónap telt el az évből, így szokás szerint megnéztük a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamában bekövetkezett idei változásokat és a mögöttük álló okokat. A technológiai részvények egyértelműen az idei év nyertesei közé tartoznak - jól példája ennek az Nvidia-sztori -, miután a mesterséges intelligencia a tőzsdéken is az egyik meghatározó tényezővé vált, de ezt leszámítva is az látszik, hogy alapvetően jó évük van a tőzsdéknek. Tavalyi év ralija után viszont továbbra is alulteljesítés látszik az energiapiacokon, az olaj ára és a földgáz jegyzése is jóval lejjebb van az év elejéhez képest, miközben a dollár újonnan feltámadó ereje a devizpiaci képet is átrajzolta.

Az idei évben sincs hiány tőkepiaci eseményekből. A piacokat az év első hónapjaiban többek között a csökkenő infláció alakulásával és a kamatemelésekkel kapcsolatos várakozások hajtották, de a mostanra lendületét veszítő kínai újranyitásnak is örülhettek kezdetben a befektetők, ráadásul egy új megatrend is megjelent a piacon a mesterséges intelligencia képében, ami erős technológiai dominanciával párosult a részvénypiaci szegmensek tekintetében. Mindezek mellett az energiaárak csökkenése is pozitívan hatott a piacra, főleg Európában, ahol a legjobban figyelt részvényindex, a DAX történelmi csúcsra is emelkedett májusban. Persze azért abszolút eufóriáról nem beszélhettünk, hiszen az amerikai bankcsődök miatt egy ideig jóval kockázatkerülőbb hangulat lett úrrá a piacon, manapság pedig az amerikai adósságplafon kérdése nyomasztotta a befektetőket – bár az elmúlt napok eseményei alapján nagyon úgy tűnik, hogy sikerülni fog elkerülni a technikai csődöt az Egyesült Államoknak.

A fontosabb tőkepiaci eszközök közül a bitcoin árfolyama közel 64 százalékkal emelkedett, ami egyrészt tükrözi a befektetők kockázati étvágyának növekedését az idei évben, másrészt az amerikai bankválság is adott egy lökést az eszköznek, tekintve, hogy a bitcoin egyfajta hedge-ként működik a bankrendszerrel szemben.

Szintén nagy ralin van túl idén a narancslé árfolyama, ami a vártnál alacsonyabb termelési szintek és a készletek csökkenése miatt kialakult szűk piacnak tudható be. Az Egyesült Államokból historikusan alacsony termelési előrejelzések érkeztek, elsősorban a hurrikánok és az úgynevezett „greening disease” nevű, citrusféléket érintő növénybetegség hatása miatt, amelyek kedvezőtlenül befolyásolták a termelést. Külön megjegyzendő, hogy a mezőgazdaságra szakosodott pénzügyi szolgáltató, a Rabobank a narancslé iránti kereslet csökkenését prognosztizálta az idei évre az elszálló árak és a gyengülő fogyasztói kereslet miatt.

Miről szól még a cikk?

  • Megnéztük, hogyan teljesítettek a fontosabb tőkepiaci eszközök idén.
  • A nyersanyagpiacokon játszódó folyamatokra is vetettünk egy pillantást.
  • Felvázoltuk, milyen tényezők hajtják idén a részvénypiacokat, beleértve a magyar tőzsdét.
  • A devizpiac mellett a kriptoeszközöket is megnéztük.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés