Kövesy Károly

Kövesy Károly

Cikkeinek a száma: 101
Pont a befektetők legnagyobb kedvence szabadítja rá a poklot a tőzsdékre?

Pont a befektetők legnagyobb kedvence szabadítja rá a poklot a tőzsdékre?

Az egész piac szempontjából fontos gyorsjelentés érkezik a héten, az AI forradalom tőzsdei zászlóshajójának számító Nvidia szerda este teszi közzé negyedéves számait, amelyek minden bizonnyal a szélesebb piaci hangulatra is hatással lesznek. Kifejezetten magasak az elvárások a chipgyártóval szemben, amire rá is szolgált, hiszen az elmúlt negyedévekben rendre verte az elemzői konszenzust a cég, köszönhetően a vállalat AI-chipjei iránti szűnni nem akaró keresletnek és a felpörgő eladásoknak. A cég növekedési sztoriját az árfolyam is szépen lekövette, egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a cég értéke és mostanra olyan technológiai óriásokat nőtt túl, mint az Amazon vagy az Alphabet. Nagyon jó az Nvidia sztorija, egy kicsit talán már túl jó is. Ha a rózsaszín ködöt akár egy kisebb felhő is beárnyékolja, abból csúnya szakadás jöhet - és nem csak az Nvidia-részvények piacán.

Nagy dobás a Waberer’stől, új szintre lép a vállalat

Nagy dobás a Waberer’stől, új szintre lép a vállalat

A globális klímacélok elérése érdekében a közúti járművek villamosítása mellett elengedhetetlen a szállítmányozási ágazat zöldítése. Ugyan az elektromos kamionoknak egyelőre megvannak a maguk korlátjai, a vasúti áruszállítás versenyképes alternatívát jelent a hosszabb szállítási útvonalak esetében, ráadásul a közúti fuvarozással kombinálva a rugalmasság és a jó szállítási idők is megtarthatók. Ezt felismerve, illetve az egyre növekvő ügyféligények kielégítése érdekében a regionális terjeszkedés felé haladó Waberer’s többségi részesedést szerzett az egyik vezető hazai vasúti szállítmányozási társaságnak számító PSP (Petrolsped) csoportban. A részletekről beszélgettünk Tóth Szabolccsal, a Waberer’s gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettesével.

Lerohanja Európát az új autóipari szuperhatalom: megszökni nem lehet, csak megszokni

Lerohanja Európát az új autóipari szuperhatalom: megszökni nem lehet, csak megszokni

Az elektromosautó-gyártás ellátási láncába történő kínai befektetések legfontosabb tényezőit, trendjeit és következményeit vizsgálja a V4 országokra (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) fókuszálva Szunomár Ágnes, a Corvinus egyetem Globális Tanulmányok Intézetének vezetője egy friss tanulmány keretében. A szerző szerint visszafordíthatlan transzformációs folyamatról van szó, ami jelentős hatással lesz a V4 országok autóipari tevékenységére és ezek súlya miatt a gazdaságaikra. Választási lehetőség nem sok maradt, az országoknak be kell kapcsolódniuk az EV-gyártási értékláncba, ha nem akarnak lemaradni.

A tőzsde új csillagának tartották, de kudarc lett a sztárpapírból

A tőzsde új csillagának tartották, de kudarc lett a sztárpapírból

A Porsche árfolyama tavaly májusban ért el történelmi csúcsot, azóta viszont szinte korrekció nélkül esik a papír, így az akkori szintekhez képest értékének már több mint harmadát elveszítette - miközben a világ tőzsdéi új rekordokat döntögetnek. Ugyan a piac nagy várakozásokat fűzött a tőzsdei bevezetéshez, mostanra már azok is mínuszban vannak, akik az IPO óta tartják a papírjaikat. Érdekes sztori van az árfolyammozgás mögött.

Csúnya esés indult a kriptopiacon, amiben az ETF-harc nagy hőse is nyakig benne van

Csúnya esés indult a kriptopiacon, amiben az ETF-harc nagy hőse is nyakig benne van

Komoly esésben van a bitcoin árfolyama azt követően, hogy két héttel ezelőtt elindultak az első spot bitcoin ETF-ek az Egyesült Államokban. Ebben különös szerepe lehet az ETF-harc éllovasának, a Grayscale nevű alapkezelőnek, amely éppen azt a jogi csatát nyerte meg a felügyelettel szemben, ami után a piac borítékolni kezdte az ETF-ek elfogadását. Nagyon úgy tűnik, hogy az esést részben pont az okozza, hogy a spekulánsok rávetették magukat a Grayscale diszkonton forgó alapjára, most pedig a "buy the rumor, sell the news" alapon profitot realizáltak - csakhogy ezt látszólag nem forgatták újra vissza a bitcoin piacára.

Hobbishortos kriptomedve adta 2023 egyik legjobb befektetési tanácsát, két kórházi műszak között

Hobbishortos kriptomedve adta 2023 egyik legjobb befektetési tanácsát, két kórházi műszak között

Az orvosként dolgozó James Block szabadidejében blogot ír, ahol a pénzügyi világgal, különösen a kriptopiaccal kapcsolatos pesszimista nézeteit osztja meg. Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az év eleji bankválságot megelőzően helyesen jelezte előre az egyik bajba került bank problémáit, amelyek végül addig fajultak, hogy bank lehúzta a rolót. Mivel ezzel sikerült kimaxolni a shortolást, így Dirty Bubble Media nevű blogon megjelent feltáró írást választották a 2023-as év legeredményesebb shortos elemzésének.

A bitcoin éve? Máris újabb kulcsfontosságú esemény van a láthatáron

A bitcoin éve? Máris újabb kulcsfontosságú esemény van a láthatáron

Durván négyévente fontos technikai esemény történik a bitcoinnal, hiszen a rendszerbe beépített inflációellenes mechanizmus alapján a bányászok jutalma a felére csökken - ezt hívják felezésnek. Legutóbb 2020 elején került sor felezésre, a következő pedig idén áprilisban várható. Az esemény több szempontból lényeges, ezek közül viszont a legfontosabb a kínálatra gyakorolt hatás, hiszen egyre kevesebb új bitcoin kerül ki a piacra a felezés révén. A felezésekkel ráadásul könnyen meghatározható ciklusokat is látunk, amelyek a korábbi példák alapján új árfolyamcsúcsokat hoztak.

Történelmi győzelmet aratott a kriptoipar - Merre tovább innen?

Történelmi győzelmet aratott a kriptoipar - Merre tovább innen?

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) szerdán jóváhagyta a bitcoin árfolyamát követő első spot tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), ami vízválasztónak tekinthető a kriptopénz-iparág számára, amely már több mint egy évtizede próbálkozik az ilyen termékek bevezetésével. A bejelentés több szempontból fontos, egyrészt masszív tőkeáramlás indulhat a bitcoinba, másrészt az eset precedenst teremthet és más innovatív kriptotermékek előtt is megnyitja az utat - ezt már el is kezdte árazni a piac.

Vízválasztóhoz ért a kriptopiac - Innen indul a rakéta?

Vízválasztóhoz ért a kriptopiac - Innen indul a rakéta?

Kritikus nap előtt áll a kriptopiac, ugyanis szerdáig kell döntést hoznia az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek az első spot piaci bitcoin ETF-ről. Az eseménnyel kapcsolatos várakozások határozták meg elsősorban a kriptopiaci mozgásokat az elmúlt hónapokban, melyek során a bitcoin és más kriptoeszközök árfolyama jelentősen felértékelődött. Ez nem is véletlen, hiszen az ETF iránti kérelmek jóváhagyása megnyitná az utat számos befektető előtt, akik eddig különböző okokból kifolyólag nem tudtak hozzáférni a kriptopiachoz. A BTC ETF jóváhagyása ráadásul precedenst is teremthet és megnyithatja az utat egyéb termékek elfogadására vagy létrehozására.

Így vette el a Tesla koronáját a Magyarországra készülő kínai gigacég

Így vette el a Tesla koronáját a Magyarországra készülő kínai gigacég

A Magyarországra készülő BYD a tavalyi év végén megelőzte Teslát, mint a világ legnagyobb elektromos-autógyártója a teljesen elektromos autók tekintetében (plug-in hibridekkel együtt már eddig is első volt). Ez kisebb pofon Elon Musknak, aki egy korábbi interjúban gyakorlatilag kinevette a céget és arról beszélt, hogy a BYD Kínában a túlélésért küzd. Egy évtized alatt viszont nagyot fordult a világ, nemhogy a túlélés, hanem a nemzetközi terjeszkedés van napirenden, amiben a Magyarországnak kulcsszerep jut, hiszen december második felében bejelentették, hogy Szegeden húz fel autógyárat a BYD. Megnéztük, hogyan jutott el idáig a cég.

Ezek voltak a magyarok kedvenc autói 2023-ban

Ezek voltak a magyarok kedvenc autói 2023-ban

A decemberi számokkal teljessé vált a 2023-as újautó-piaci lista, így kiderült, hogy mely modellek voltak a magyarok kedvencei tavaly. A számokból az látszik, hogy a teljes piac összességében zsugorodott, így valószínűleg a magyar újautó-piac lesz az egyetlen az EU-ban, amely visszaesett tavaly (bár ezt még hivatalos EU-s számoknak meg kell erősíteniük). A két legkellendőbb márka japán volt tavaly a magyar piacon, így nem meglepő módon a Toyota és a Suzuki modelljei rendre a dobogóra kerültek az legnagyobb járműszegmensekben.

Ezekkel a befektetésekkel lehetett a legtöbbet keresni vagy bukni 2023-ban

Ezekkel a befektetésekkel lehetett a legtöbbet keresni vagy bukni 2023-ban

Lezárult a 2023-as év, amely sok izgalmat hozott a tőkepiacokon. Berobbant az AI őrület, melynek köszönhetően megalakult a nagy technológiai részvényeket tömörítő Csodálatos Hetes, amely vezetette az amerikai tőzsdék emelkedését. Közben a nyersanyagpiacok is mozgolódtak, az arany árfolyama történelmi csúcsot állított be, miközben az olajpiacot a szaúdiak és az oroszok termeléssel kapcsolatos lépései mozgatták. A nagy sztori persze az infláció csökkenése és a kamatemelések voltak, amelyeknek a helyét idén már a kamatvágások vehetik át. Azt persze most még korai lenne megmondani, hogy ez elég lehet-e a tavalyihoz hasonló részvénypiaci rali kialakulásához.

Újraosztják a lapokat, alapjaiban változnak meg az erőviszonyok az autóiparban (TOP 10 sztori - 5.)

Újraosztják a lapokat, alapjaiban változnak meg az erőviszonyok az autóiparban (TOP 10 sztori - 5.)

Nagyon izgalmas időszakában van az autóipar, masszív kihívásokat és átalakulást hoztak a globális elektrifikációs törekvések, melyek árnyékában egy új globális szereplő kezdett el felemelkedni. A kínai vezetés nagyon jól felismerte az autóiparban kínálkozó lehetőséget és szálkásra gyúrta nemzeti bajnokait, amelyek először a hazai piacukon vették át az irányítást, majd az idei évben már elég erőteljesen a globális törekvéseikre fókuszáltak. Ráadásul az előrejelzések abba az irányba mutatnak, hogy ez még csak a kezdet és a következő 5-10 évben jelentősen átalakíthatják a globális autóipari erőviszonyokat a kínaiak. Ráadásul európai terveikben nagyon úgy néz ki, hogy Magyarország is fontos szerepet kaphat.

Tisztítótűz söpört végig a kriptopiacon, de sokan örülhetnek neki

Tisztítótűz söpört végig a kriptopiacon, de sokan örülhetnek neki

Cégvezetők letartóztatás, vállalati csődök és tömeges elbocsátások. Nagyjából ezekről szólt a kriptopiac elmúlt 1-2 éve, és mégis, a negatív kicsengés ellenére egy összességében pozitív folyamatot láthattunk. A kriptopiac kezdeti, Vadnyugatra hajazó jellege egyre inkább kezd elveszni, és átveszi a helyét egy szabályozott, hagyományos tőkepiacokra hajazó struktúra. Ehhez viszont elengedhetetlen az a tisztítótűz, amely végigsöpört az iparágon, és amelynek köszönhetően kihullottak a csontvázak a szekrényből. Az iparág üdvöskéinek tartott Sam Bankman-Fried (FTX) és Changpeng Zhao (Binance) letartóztatása is végső soron azt a cél szolgálja, hogy a befektetők egy átlátható, szabályozott piacon tudjanak kereskedni.

Egy felmérést készítünk a témában a Portfolio-n, töltsd ki te is a kérdőívet!

Megalakult a tőzsdei szupercsapat, ami mindent vitt idén

Megalakult a tőzsdei szupercsapat, ami mindent vitt idén

A köztudatban úgy él a tőzsdei kereskedés, mint egy bonyolult, stresszes sport, ami közben a tréderek naphosszat a bámulják a grafikonokat. Ha valaki egy tuti befektetést ajánl, akkor egyből elkezdünk gyanakodni. Pedig idén volt egy ilyen, a Csodálatos Hetes néven ismert big tech részvénycsoport dominálta az amerikai részvénypiacot. A nagy kérdés persze mindig az, hogy mi várható a jövőben.

Letarolnák az európai autópiacot a kínai gyártók, Magyarország hozzá a kapu

Letarolnák az európai autópiacot a kínai gyártók, Magyarország hozzá a kapu

Hónapok óta tartó spekuláció után Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kínai BYD Szegeden építi fel első európai gyárát. A BYD közleményéből kiderült, hogy az üzemben elektromos és plug-in hibrid járműveket gyártanak majd az európai piacra, és több ezer munkahelyet teremtenek. Viszont a mostani bejelentés nem csak Magyarország és a BYD számára fontos, hanem az egész európai autóipar számára meghatározó lehet.

Masszív átalakulás zajlik a budapesti autózásban – Innen már nincs visszaút?

Masszív átalakulás zajlik a budapesti autózásban – Innen már nincs visszaút?

A legújabb trendek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri egy városi lakosnak autót fenntartani, mikor az az idő nagy részében csak áll az utcán, viszi a költségeket, és közben foglalja a parkolóhelyet. Éppen ezért egyre többen használnak autómegosztási szolgáltatást a külföldi nagyvárosokban és Budapesten, ami a városi mobilitás jelentős átalakulását hozza magával. Korábban Share Now néven futott a legnagyobb budapesti carsharing szolgáltató, mely az AutoWallis Csoport általi felvásárlás után ma már wigo carsharing néven működik, és egy jelenleg nagyon izgalmas, dinamikusan fejlődő piacon operál. A wigo mint mobilitási márka jövőjéről, az autómegosztási piac helyzetéről, a városi mobilitásról és a fenntarthatóságról kérdeztük Székely Gábort, az AutoWallis befektetői kapcsolatok és ESG igazgatóját, valamint Koralewsky Márkot, a wigo carsharing vezérigazgatóját.

Elárulta a CATL európai vezetője, mire lehet számítani debreceni akkumulátorgyárban

Elárulta a CATL európai vezetője, mire lehet számítani debreceni akkumulátorgyárban

Magyarország történetének legnagyobb magánberuházását hajtja végre a CATL Debrecenben, mintegy 3000 milliárd forint értékben, az épülő akkumulátorgyár a nagyvállalat és az ország gazdasága szempontjából is kiemelten fontos projekt. Jelentős visszhangja volt azonban a gyár elleni tiltakozásnak, míg a Magyarországra települő akkumulátorgyártó-kapacitások a mai napig megjelennek témaként a közéleti vitákban. Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője nyilatkozott a Portfolio-nak a debreceni beruházás fogadtatásáról, a gyár szerepéről a vállalat európai terveiben, valamint a CATL és Debrecen kapcsolatáról.

Magasabb fokozatba kapcsolt az AutoWallis, várhatóan felfelé módosítja a tervszámokat

Magasabb fokozatba kapcsolt az AutoWallis, várhatóan felfelé módosítja a tervszámokat

Kifejezetten izgalmas környezetben működik az AutoWallis, hiszen az autóipar nagyon komoly átalakuláson megy át, részben az elektrifikáció miatt, ráadásul a jelenlegi makrokörnyezet általánosságban is kihívásokat támaszt az iparági szereplők elé. Eközben az AutoWallis jelentős növekedési pályán mozog, egymás után kebelezi be az akvizíciós célpontokat és legújabban a kínai márkák európai hódításából is kiveszi részét. Az iparági trendekről, a vállalat eredményeiről és a jövőbeli tervekről kérdeztük Ormosy Gábort, a vállalat vezérigazgatóját.

A befektetők is várják a Mikulást, pedig mostanában nem sok jót hozott

A befektetők is várják a Mikulást, pedig mostanában nem sok jót hozott

Egyesek alig várják a Mikulás megérkezését, míg mások (spoiler alert!) belebújnak a Télapó bőrébe a mai nap során. A tőzsdei befektetők minden bizonnyal az első táborba, vagy legfeljebb a metszetbe tartoznak. A december ugyanis a tőzsdei folklór szerint a Mikulás rali időszaka, amely kifejezetten erős szokott lenni a részvénypiacok szempontjából. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre kevesebb ajándékot hozott a Mikulás a befektetőknek decemberben.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan nyomás alá kerül Magyarország pillanatokon belül, aminek évekig fizethetjük az árát
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.