Kövesy Károly

Kövesy Károly

Cikkeinek a száma: 115
Történelmi pillanat előtt a kriptopiac - Itt a soha vissza nem térő lehetőség?

Történelmi pillanat előtt a kriptopiac - Itt a soha vissza nem térő lehetőség?

Az év talán legnagyobb kriptós sztorija volt az első amerikai spot bitcoin ETF-ek elindulása januárban, most viszont már a második legnagyobb kriptoeszközt, az ethereumot követő alapokra vár a piac - bár a hírek szerint már nem sokáig. Iparági bennfentesek szerint jövő kedden elindulhat a kereskedés ezekkel a termékekkel, így megnéztük, milyen hatása lehet ezek bevezetésének az ethereum árfolyamára, és mi olvasható le az ethereum grafikonjáról a nagy esemény előtt. Vagyis érdemes-e a mostani szinteken beszállni.

Nem várt helyről érkezhet az amerikai elnökválasztást megrengető politikai erő

Nem várt helyről érkezhet az amerikai elnökválasztást megrengető politikai erő

Ma rendezik meg Joe Biden és Donald Trump vitáját, a választási kampány pedig a következő hónapokban magasabb fokozatba kapcsol. A közvélemény-kutatások szoros versenyre utalnak és szokásos módon most is kulcsfontosságúak lesznek a csatatér államok. A jelöltekneknek minél szélesebb választói réteget kell megszólítaniuk és úgy tűnik Donald Trump egyelőre nyerésre áll egy bizonyos választói rétegnél, ami talán nagyobb mint arra sokan elsőre gondolnának. Ők nem mások, mint a kriptósok.

Rávetették magukat a profit befektetők erre a részvényre - Érdemes még beszállni?

Rávetették magukat a profit befektetők erre a részvényre - Érdemes még beszállni?

A trend nem vész el, csak átalakul - legalábbis az látszik a hedge fundok pozícionálásából, akik a technológiai mamutcégek helyett elkezdték venni az olyan kisebb vállalatok részvényeit, amelyek szintén nyertesei az AI térnyerésének. A Goldman Sachs készített egy összeállítást abból, hogy az alapkezelők mely részvényekben kezdték el leépíteni a pozícióikat, és melyeket kezdték el venni helyettük. Ezek közül választottuk ki a technikai kép alapján legizgalmasabbnak tűnő papírt, amely mögött a fundamentális sztori is ott van, hiszen a vállalat profitálhat az AI terjedéséből és az adatközpontok egyre növekvő energiaigényéből.

Nem tud hibázni a tőzsde legnagyobb csillaga, brutális növekedésben az Nvidia

Nem tud hibázni a tőzsde legnagyobb csillaga, brutális növekedésben az Nvidia

Nagy várakozások előzték meg az Nvidia első negyedéves gyorsjelentését, és ahogyan arra számítani lehetett, a chipgyártó megint túlteljesítette ezeket – valójában az lett volna az igazi meglepetés, ha nem sikerül hozni a várakozásokat. Az árfolyam kilőtt a negyedéves gyorsjelentés után, a zárás utáni kereskedésben először átlépve az 1000 dollárt. Hamarosan azonban már inkább 100 dollár körüli árfolyamról beszélhetünk, hiszen a cég a jelentéssel együtt 10:1 arányú részvényfelosztást is bejelentett.

Ma kiteríti lapjait a tőzsde legnagyobb sztárja - Mutatjuk, mire lehet számítani

Ma kiteríti lapjait a tőzsde legnagyobb sztárja - Mutatjuk, mire lehet számítani

Rengeteg cég beszél a mesterséges intelligenciáról, egyre többen használják, de olyanból kevés van, amelyik a megatrendet konkrétan pénzre tudta volna váltani. Az Nvidia viszont az utolsó kategóriába esik, ráadásul nem kis összegekről van szó: egy év alatt kétszeresére nőtt a cég árbevétele az AI-chipek értékesítésének köszönhetően, a profittermelés pedig a vállalat vezető piaci pozíciója révén még ennél is jóval nagyobb arányban bővült tavaly. Az elemzők arra számítanak, hogy az idei első negyedévben is folytatódott a masszív növekedés, és a korábbi negyedévekhez hasonlóan most is a várakozások felett fog teljesíteni a cég. Megnéztük, hogy milyen várakozásokat fogalmazott meg a piac az Nvidia ma este esedékes gyorsjeletése előtt, és mire lesz érdemes figyelni.

Berobbant a magyar tőzsde egyik legnagyobb növekedési sztorija, duplázásra készül az AutoWallis

Berobbant a magyar tőzsde egyik legnagyobb növekedési sztorija, duplázásra készül az AutoWallis

A magyar tőzsde egyik legizgalmasabb növekedési sztoriját rakta le az asztalra az AutoWallis, a korábbi tervszámokat adott esetben többszörösen túlteljesítve bővült a társaság az elmúlt években, és a menedzsment a héten lerántotta a leplet az újabb célokról. A 2028-ig szóló stratégia szerint a vállalat nemcsak az eladott autók számát, de az árbevételét is duplájára növelheti, míg a profit ennél is nagyobb arányban nőhet, egyrészt az évi 2-3 tervezett akvizíciónak, másrészt az organikus bővülésnek köszönhetően. Az iparági környezetről, a frissen bemutatott stratégiáról, és a növekedés következő lépéseiről kérdeztük Ormosy Gábort, az AutoWallis vezérigazgatóját.

Elérte a vihar a tőzsdéket, ki marad így talpon?

Elérte a vihar a tőzsdéket, ki marad így talpon?

Jegybanki kamatvágás, geopolitikai konfliktusok, vállalati eredmények - talán a három legfontosabb abból a számos sztoriból, amelyek meghatározták a tőkepiacok irányát az idei év első négy hónapjában. Ugyan az első hónapok kifejezetten erősen indultak, mostanra jelentősebb korrekciót láttunk a részvénypiacokon, elsősorban az amerikai technológiai szektor vezetésével. Mindeközben a nyersanyagpiac köszöni jól van, az ezüst, az arany és a réz 10 százalékot meghaladó árfolyamemelkedést könyvelhetett el eddig, miközben a soft commodity szegmensben is voltak jelentős mozgások. Sok jó sztori van a magyar tőzsdén is, a blue chipek közül a Magyar Telekom emelkedik ki, míg a midcapeknél a Nyomda vezeti az emelkedést, a BUX index pedig a globális lista élmezőnyébe került a maga 12 százalékot meghaladó felértékelődésével.

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

Begyújtotta a rakétákat a Waberer’s, most indulhat csak igazán a növekedési sztori

Begyújtotta a rakétákat a Waberer’s, most indulhat csak igazán a növekedési sztori

Az elmúlt időszakban felpörögtek az események a Waberer’s háza táján, több akvizíciót és beruházást is bejelentett a cég, miközben számos együttműködési megállapodással is igyekszik hatékonyságot és eredményességet növelni a vállalat. Mindeközben jelentős gyártókapacitások érkeznek Magyarországra, amelyek nagy lehetőséget jelentenek a teljes logisztika ágazat, azon belül pedig a Waberer’s számára. A jelenleg futó projektekről, akvizíciókról és a növekedési tervekről kérdeztük Barna Zsoltot, a Waberer’s elnök-vezérigazgatóját.

Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Akik számára már a bitcoin is túl kockázatos eszköz, azok most csukják be a szemüket, mert volatilitás tekintetében a bitcoint lazán kenterbe verő mémcoinok jelentik az új őrületet. Még egy lapáttal rátesz a sztorira, hogy a befektetők már ezen coinok piacra kerülése előtt komoly összegeket öntenek a gyakorlatilag csak spekulációra használható eszközökbe. A mesés hozamokkal viszont kéz a kézben járnak a masszív bukók is, így a tapasztalatlan befektetőknek érdemes nagyon is résen lenniük.

Hajmeresztő mozgások a bitcoinnál - Mi történik itt?

Hajmeresztő mozgások a bitcoinnál - Mi történik itt?

Éppen, hogy elérte új történelmi csúcsát a bitcoin, órákkal később több mint 14 százalékot zuhant a jegyzés, azóta viszont megint komolyabb emelkedésbe kapcsolt a világ legértékesebb kriptoeszközének árfolyama. A bitcoin eddig is ismert volt a heves árfolyammozgásokról és a magas volatilitásról, most azonban a magas származékos piaci aktivitás még inkább ráerősített erre.

Karnyújtásnyira a történelmi csúcs a bitcoinnál

Karnyújtásnyira a történelmi csúcs a bitcoinnál

Ez a hét is bitcoin ralival indult, a világ legnagyobb piaci értékű kriptovalutája így mindössze karnyújtásnyira került attól, hogy a megdöntse 69 000 dolláros történelmi csúcsát. Durva mozgásokon van túl a bitcoin, a korábbi történelmi csúcsról bő egy év alatt csaknem 80 százalékot zuhant az árfolyam, mielőtt beindult volt az emelkedés az újabb rekordszintek felé. De mi áll a mostani emelkedés mögött, meglehet-e az új történelmi csúcs, valamint ami a legfontosabb: meddig emelkedhet még az árfolyam? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Ide kellett idén rakni a pénzt, ha valaki sokat akart keresni a tőzsdén

Ide kellett idén rakni a pénzt, ha valaki sokat akart keresni a tőzsdén

Az idei év is bővelkedik jó tőkepiaci sztorikban, csúcsokat döntöttek a világ vezető részvényindexei, elszállt a bitcoin árfolyama, úgy megnőtt a kakaó ára, hogy már a gyártók kevesebbet raknak belőle az édességekbe, és még sorolhatnánk. Közben azért a gyengébbik oldalon is történtek események, a kínai piac ugyan életjeleket mutat, a helyi részvénypiacok szenvedése továbbra sem ért véget, és a dollárral szemben jellemzően a világ vezető devizái, valamint a forint is komlyabb mértékben gyengült. Megnéztük, mi mozgatta idén a tőzsdéket, és mely eszközök eddig az idei év legnagyobb nyertesei és vesztesei.

Brutális a növekedés, nem igazán tud hibázni a tőzsde legnagyobb sztárja

Brutális a növekedés, nem igazán tud hibázni a tőzsde legnagyobb sztárja

Közzétette legfrissebb számait az Nvidia, amelyek szinte minden tekintetben új rekorodokat hoztak - legalábbis a fontosabb sorokon. Meredeken emelkedik a bevétel, és a profit; az elemzői várakozásokat továbbra is csuklóból veri meg a cég; és a menedzsement a további növekedéssel kapcsolatban is eloszlatta a befektetői aggodalmakat. Sokan jelenleg a világ legfontosabb részvényének tartják az Nvidiát, mivel megtestesíti az AI megatrendet, sőt, annak egyenesen az epicentrumát képezi. A cég ezúttal sem hagyta cserben a piacot.

Pont a befektetők legnagyobb kedvence szabadítja rá a poklot a tőzsdékre?

Pont a befektetők legnagyobb kedvence szabadítja rá a poklot a tőzsdékre?

Az egész piac szempontjából fontos gyorsjelentés érkezik a héten, az AI forradalom tőzsdei zászlóshajójának számító Nvidia szerda este teszi közzé negyedéves számait, amelyek minden bizonnyal a szélesebb piaci hangulatra is hatással lesznek. Kifejezetten magasak az elvárások a chipgyártóval szemben, amire rá is szolgált, hiszen az elmúlt negyedévekben rendre verte az elemzői konszenzust a cég, köszönhetően a vállalat AI-chipjei iránti szűnni nem akaró keresletnek és a felpörgő eladásoknak. A cég növekedési sztoriját az árfolyam is szépen lekövette, egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a cég értéke és mostanra olyan technológiai óriásokat nőtt túl, mint az Amazon vagy az Alphabet. Nagyon jó az Nvidia sztorija, egy kicsit talán már túl jó is. Ha a rózsaszín ködöt akár egy kisebb felhő is beárnyékolja, abból csúnya szakadás jöhet - és nem csak az Nvidia-részvények piacán.

Nagy dobás a Waberer’stől, új szintre lép a vállalat

Nagy dobás a Waberer’stől, új szintre lép a vállalat

A globális klímacélok elérése érdekében a közúti járművek villamosítása mellett elengedhetetlen a szállítmányozási ágazat zöldítése. Ugyan az elektromos kamionoknak egyelőre megvannak a maguk korlátjai, a vasúti áruszállítás versenyképes alternatívát jelent a hosszabb szállítási útvonalak esetében, ráadásul a közúti fuvarozással kombinálva a rugalmasság és a jó szállítási idők is megtarthatók. Ezt felismerve, illetve az egyre növekvő ügyféligények kielégítése érdekében a regionális terjeszkedés felé haladó Waberer’s többségi részesedést szerzett az egyik vezető hazai vasúti szállítmányozási társaságnak számító PSP (Petrolsped) csoportban. A részletekről beszélgettünk Tóth Szabolccsal, a Waberer’s gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettesével.

Lerohanja Európát az új autóipari szuperhatalom: megszökni nem lehet, csak megszokni

Lerohanja Európát az új autóipari szuperhatalom: megszökni nem lehet, csak megszokni

Az elektromosautó-gyártás ellátási láncába történő kínai befektetések legfontosabb tényezőit, trendjeit és következményeit vizsgálja a V4 országokra (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) fókuszálva Szunomár Ágnes, a Corvinus egyetem Globális Tanulmányok Intézetének vezetője egy friss tanulmány keretében. A szerző szerint visszafordíthatlan transzformációs folyamatról van szó, ami jelentős hatással lesz a V4 országok autóipari tevékenységére és ezek súlya miatt a gazdaságaikra. Választási lehetőség nem sok maradt, az országoknak be kell kapcsolódniuk az EV-gyártási értékláncba, ha nem akarnak lemaradni.

A tőzsde új csillagának tartották, de kudarc lett a sztárpapírból

A tőzsde új csillagának tartották, de kudarc lett a sztárpapírból

A Porsche árfolyama tavaly májusban ért el történelmi csúcsot, azóta viszont szinte korrekció nélkül esik a papír, így az akkori szintekhez képest értékének már több mint harmadát elveszítette - miközben a világ tőzsdéi új rekordokat döntögetnek. Ugyan a piac nagy várakozásokat fűzött a tőzsdei bevezetéshez, mostanra már azok is mínuszban vannak, akik az IPO óta tartják a papírjaikat. Érdekes sztori van az árfolyammozgás mögött.

Csúnya esés indult a kriptopiacon, amiben az ETF-harc nagy hőse is nyakig benne van

Csúnya esés indult a kriptopiacon, amiben az ETF-harc nagy hőse is nyakig benne van

Komoly esésben van a bitcoin árfolyama azt követően, hogy két héttel ezelőtt elindultak az első spot bitcoin ETF-ek az Egyesült Államokban. Ebben különös szerepe lehet az ETF-harc éllovasának, a Grayscale nevű alapkezelőnek, amely éppen azt a jogi csatát nyerte meg a felügyelettel szemben, ami után a piac borítékolni kezdte az ETF-ek elfogadását. Nagyon úgy tűnik, hogy az esést részben pont az okozza, hogy a spekulánsok rávetették magukat a Grayscale diszkonton forgó alapjára, most pedig a "buy the rumor, sell the news" alapon profitot realizáltak - csakhogy ezt látszólag nem forgatták újra vissza a bitcoin piacára.

Hobbishortos kriptomedve adta 2023 egyik legjobb befektetési tanácsát, két kórházi műszak között

Hobbishortos kriptomedve adta 2023 egyik legjobb befektetési tanácsát, két kórházi műszak között

Az orvosként dolgozó James Block szabadidejében blogot ír, ahol a pénzügyi világgal, különösen a kriptopiaccal kapcsolatos pesszimista nézeteit osztja meg. Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az év eleji bankválságot megelőzően helyesen jelezte előre az egyik bajba került bank problémáit, amelyek végül addig fajultak, hogy bank lehúzta a rolót. Mivel ezzel sikerült kimaxolni a shortolást, így Dirty Bubble Media nevű blogon megjelent feltáró írást választották a 2023-as év legeredményesebb shortos elemzésének.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.