Előfizetői tartalom

Mutatjuk, kik voltak az energiaválság nagy nyertesei Magyarországon!

A tavaly kirobbant háború apropóján energiaválság bontakozott ki a kontinensen, a megugró olaj-és gázárkörnyezet szinte minden iparág és szegmens életét megnehezítette - a kulcsszó itt a "szinte". Az energiaipari vállalatok természetesen hatalmasat profitáltak a kialakult helyzetből, Magyarországon a Mol soha nem látott rekordprofitot ért el, ami után busásan meg is jutalmazta a befektetőket egy két számjegyű osztalékhozammal. Az elmúlt hetekben kijött a többi, tőzsdén nem jegyzett hazai energetikai vállalat éves beszámolója is - a legnagyobb szereplők bevétel-és profitalakulását megnézve talán még pontosabb képet kapunk arról, hogy mi is történt a hazai energiaszektorral 2022-ben.

Jó éve volt az energiaszektornak tavaly

Bő egy éve tart már az orosz-ukrán háború, és bár az elmúlt hónapok már az energiaárak eséséről szólnak - elsősorban annak köszönhetően, hogy enyhe volt a tél és a kontinensnek sikerült kisebb bukkanók mentén leválnia az orosz energiahordozókról -, a tavalyi év során azért sokáig nem volt biztos, hogy "kihúzza" a kontinens a telet komolyabb ellátásbiztonsági problémák nélkül. Ezen félelmek mentén

valósággal az egekbe szökött nyáron a földgáz ára a holland gáztőzsdén,

ngeu_com (35)

de a nyugati benchmark olajtermék Brent ára is megugrott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés