Előfizetői tartalom

Keményen odacsap a kormány a megtakarítások új adójával - Megszólaltattuk az alapkezelőket

Váratlanul érte az alapkezelőket is a kormány múlt héten bejelentett rendeletcsomagja: augusztus 1-től az értékpapíralapok eszközeinek legfeljebb 5 százalékát lehet befektetni forintban denominált állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba (néhány kivétellel), valamint a likvid befektetések egyötödét diszkont kincstárjegybe kell elhelyezni. A lépés várhatóan hatalmas összegeket terel az állampapír-befektetések irányába, valamint egyértelműen versenyhátrányt okoz a befektetési alapok számára. A várható hatásokról, következményekről és a szabályozói hiányosságokról Bánhalmi Gábort, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégáját, illetve Móricz Dánielt, a Hold Alapkezelő és Elek Pétert, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatóját kérdeztük.

Jelentős összegek terelődnek majd az állampapírpiacra Elek Péter, a Dialóg befektetési igazgatója szerint a változtatások hatása már rövid távon elkezdődik: akik július elseje után vásárolnának befektetési alapot, azok kétszer is meggondolják majd, hogy megvegyék. A TBSZ némi segítséget nyújthat, ennek a használatával ugyanis mentesülni lehet a kamatadó és a SZOCHO...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés