Előfizetői tartalom

Visszatér az aranyláz? Feltámadt a régi kedvenc, de van itt más befektetés is

Idén eddig nem jártak jól azok, akik a nyersanyagpiacba tették a pénzüket: az árupiaci alapok túlnyomó többsége nem tudott pozitív hozamot felmutatni, amely leginkább a nyersanyagok árának csökkenésével hozható összefüggésbe. Míg tavaly éppen az arany gyengélkedett, és az egyéb áruk adták a hozamok oroszlánrészét, 2023 első hat hónapjában ez a trend megfordult, és inkább nemesfémhez köthető alapok tudtak jó teljesítményt felmutatni. A pozitív hozamot elérő árupiaci alapok között viszont van egy kakukktojás is, amelyik pont nem az aranyár emelkedésének köszönheti a 8% fölötti teljesítményét. Bár az árupiaci alapok túlnyomó többségénél negatív hozamokat láthattunk, jó hír, hogy idén több tényező miatt is van még tér a felfelé való növekedésre az árupiaci alapoknál, így elképzelhető, hogy a hozamok 2023 második felére már némileg jobb összképet fognak mutatni.

A nyersanyagpiacok idei gyengélkedését legjobban a CRB nyersanyagindex foglalja össze, amely idén eddig 3 százalékot esett. Globális szempontból ennek leginkább az olajár-csökkenéshez lehet köze, Európára viszont sokkal nagyobb hatással volt a földgáz árának beszakadása. Az árupiaci alapok szempontjából talán az egyik legfontosabb nyersanyag, az arany üde kivételt képez a többi közül, hiszen az értéke 6 százalékot tudott emelkedni idén, amely a kamatemelési várakozások alakulásával és az amerikai bankválsággal hozható leginkább összefüggésbe.

Az úgynevezett „soft commodity” szegmensben számos termék emelkedett, ezek közül a legkiemelkedőbb a narancslé, amelynél a drágulás fő oka Florida szűkös termése.

Több termék esetében meghatározó jelenség az „El Nino” érkezése,

Miről szól még a cikk?

  • A nyersanyagpiacokat mozgató globális és regionális tényezőkről,
  • A legjobban teljesítő árupiaci alapokról
  • A legnépszerűbb és legnagyobb árupiaci alapokról.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés