Átmenetileg nem vásárolható az egyik legnagyobb magyar ingatlanalap – De mi áll a háttérben?

Portfolio
Elérte a forgalmazási maximumot a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozata, ezért az MNB ajánlásának eleget téve a sorozat elérhetősége egyelőre szünetel, vagyis a befektetők most egy darabig nem tudnak ebből a sorozatból vásárolni. A visszaválthatóság nem korlátozott, az alapba korábban befektetők továbbra is bármikor hozzájuthatnak a megtakarításaikhoz.

Elérte az MNB által meghatározott forgalmazási küszöböt a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozata, ez azt jelenti, hogy egy ideig a befektetők nem tudják megvásárolni

a kezelt vagyonát tekintve harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap érintett sorozatát. A szüneteltetés csak a vételi lehetőség átmeneti megszűnését jelenti, az alapba korábban befektetők továbbra is visszaválthatják a befektetési jegyeiket.

Ahogyan arról korábban több cikkünkben is beszámoltunk, 2019. május 15-tel kell megfelelni az MNB ingatlanalapokra vonatkozó ajánlásának, amelynek lényege, hogy az újonnan kibocsátott ingatlanalapok és sorozatok esetében T+180 napra nőtt a visszaváltási idő, szemben a piacon korábban bevett T+3 munkanapos gyakorlattal. Ez azt jelenti, hogy aki ingatlanalapot vesz és azt később visszaváltaná, 6 hónapot kell, hogy várjon a pénzére.

A meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden addigi alapra).

A fenti helyzet állt most elő a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap „A” sorozatánál, amely nem 180 napos visszaváltással működő befektetés, így erre is vonatkozik a forgalmazási megkötés.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a befektetők mindaddig nem tudnak az alap érintett sorozatából vásárolni, amíg a forgalmazási maximum elérése után legalább 2%-kal nem csökken a forgalomban lévő darabszám.

A korlátozás az eladási tranzakciókat nem érinti, ezért az alapban megtakarítással rendelkező befektetők nem szenvednek semmilyen hátrányt, hiszen bármikor hozzáférhetnek a pénzükhöz – emelték ki a Portfolio érdeklődésére a Diófa Alapkezelő szakértői.

Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója emellett elmondta, hogy amint újra rendelkezésre áll a kezelési szabályzatban meghatározott mennyiségű befektetési jegy, ismét el fogják indítani az értékesítést.  A szakértő rávilágított, hogy az eljárásrend értelmében legalább a kezelt vagyon 2%-ának értékéig kell elmozdulni a plafontól, ami jelenleg közel 5 milliárd forintot jelent. Amennyiben a befektetési jegyek darabszáma ezen szint alá csökken, az Alapkezelő újraindíthatja a forgalmazást.

A harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap

Az MPT Ingatlanalap a harmadik legnagyobb magyar ingatlanalap az Erste Ingatlanalap és az OTP Ingatlan mögött, a június végi adatok szerint 263 milliárd forintos kezelt vagyonnal bírt. A sorozat kezelt vagyona az MNB szigorú előírásai ellenére is jelentősen nőni tudott az utóbbi 1-2 évben.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy éves időszakban az alap „A” sorozata közel 14%-os hozamot ért el, nettó eszközértéke az elmúlt egy évben több mint 15%-kal gyarapodott. Az MPT Ingatlan I sorozata pedig ugyanezen időtávon 16,4%-os teljesítményt mutatott fel. Az ingatlanalapok első féléves teljesítményéről bővebben itt írtunk:

Lakossági, forintos ingatlanalapok 1 éves hozama*
Alap neve 1 éves hozam 
OTP PRIME Alap 17,90%
Raiffeisen Ingatlan A180 sorozat 17,41%
Raiffeisen Ingatlan A sorozat  17,31%
MPT Ingatlan Alap I Sorozat  16,38%
MKB Ingatlan Alap 16,15%
Erste Ingatlan Alap T180 sorozat 16,08%
Erste Ingatlan T sorozat 16,08%
OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja 15,95%
MPT Ingatlan Alap A Sorozat 13,97%
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap 13,44%
OTP Ingatlan 13,25%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap B sorozat 8,47%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap A sorozat  7,06%
Európa Ingatlan A sorozat 6,55%
Raiffeisen Ingatlan B sorozat  2,60%
Forrás: BAMOSZ, Portfolio *2023.08.15-ig

Más lehetőség is van

Nem a Diófa ingatlanalapjának „A” sorozata az egyetlen, amely a forgalmazási küszöb problémájával nézhet szembe, hiszen a „régi”, jellemzően T+3 napos sorozatokból az OTP-nél, az Ersténél, az MBH-nál vagy éppen a Raiffeisennél is találunk párat. Ráadásul az idén július elsejével bevezetett szociális hozzájárulási adó hatására ─ mely alól kivételt képeznek az ingatlanalapok ─, megélénkülhet a befektetői érdeklődés az eszköztípus iránt (igaz, erre egyelőre a BAMOSZ statisztikái alapján nem nagyon került sor). Ennek hatására elképzelhető, hogy a közeljövőben több hasonló termék forgalmazását is szüneteltetni fogják a bankok. Ugyanakkor egyre több alapkezelő jelenik meg a T+180 napos változattal, amely ugyanabból a portfólióból részesíti a befektetőket.

Bár a T+180 napos visszaváltású termékek értelemszerűen minimum féléves befektetést jelentenek, az alapkezelők törekednek arra, hogy versenyképessé tegyék ezeket a termékeket is: a Magyar Posta Takarék Ingatlanalap esetében például a hosszabb visszaváltású „I” sorozat díjterhelése alacsonyabb, mint az „A” sorozaté, miközben a mögöttes portfólió összetétele megegyezik, így az „I” sorozat magasabb a hozampotenciállal rendelkezik a befektetők szemszögéből (az I sorozatot a lakossági befektetők is megvásárolhatják).

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF