Előfizetői tartalom

Itt dőlhet el a forint sorsa is: minden szem a kötvénypiacra szegeződik

Csütörtökön 4,3 százalék fölé emelkedett az amerikai tízéves kötvények hozama, amire több mint tizenöt éve nem volt példa. A szakértők egyelőre meglepően nyugodtak, szerintük több tényező együttesen okozza a hozamemelkedést. Ez viszont mindenképpen rossz hír a feltörekvő eszközök szempontjából, a forint utóbbi hetekben látott gyengélkedéséhez is hozzájárulhatott a dollár erősödésével együtt.

A magyar és nemzetközi kötvénypiaci kilátásokról, gazdasági kockázatokról is beszélgetünk majd hazai és külföldi vendégeinkkel október 17-én a Budapest Economic Forum konferencián. Vegye meg a jegyét még most!

Évtizedes rekordok dőlnek épp a kötvénypiacon

Az elmúlt napokban intenzív hozamemelkedést látunk a fejlett piacokon, csütörtökön az is előfordult, amire több mint tizenöt éve nem volt példa, az amerikai tízéves hozam 4,3 százalék fölé emelkedett. Utoljára tavaly októberben járt hasonló magasságban az amerikai kötvényhozam, azt megelőzően pedig több mint 15 éve, 2007-ben. Ennek közvetlen kiváltó oka a Fed szerda este megjelent jegyzőkönyve volt, mely további kamatemeléseket vetített előre, legalábbis a Nyíltpiaci Bizottság tagjainak többsége még a kamatkondíciók további szigorítását tartja szükségesnek.

us10y230818

Ugyanakkor önmagában a jegybank jegyzőkönyve nem tudott volna ekkora hatást kiváltani, a piac már hetek óta kezdi azt árazni, hogy magasabbak lehetnek az amerikai kamatok, illetve a korábban vártnál később indulhat el a lazítás, ez tükröződik most a hozamokban is. De mi történik pontosan a kötvénypiacon, mire fel ez a hirtelen hozamemelkedés?

A befektetők most kezdik érzékelni, mi lesz az új norma a piacon, ennek tudható be az átárazás a hosszú hozamokban

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés