Előfizetői tartalom

Felívelés jöhet a piacokon: mutatjuk, mit várnak a magyar profik

Nem teljesítettek jól a részvénypiacok szeptemberben, bár az ősz első hónapja historikusan is gyenge időszaknak számít a hozamok tekintetében. A nemzetközi eseményeket tekintve a Fed kamatdöntő ülése volt a legmeghatározóbb, ahol ugyan nem emeltek kamatot, viszont bejelentették: idén még egy emelés várható, jövőre pedig csak két vágásra számíthatnak a piaci szereplők. Ez a bejelentés még inkább megerősítette az alapkezelőket abban, hogy elkerüljék az amerikai részvénypiacot, többen inkább a távol-kelet felé kacsintgattak. A magyar gazdaság szempontjából az infláció és a forint stabilitása lesz a meghatározó tényező a következő időszakban.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni ahhoz, hogyan indulj el? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai ingyenes, Portfolio Investment Day exkluzív klubjára, ahol három téma lesz a fókuszban: money, money, money.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a szeptemberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben kilenc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

A szeptember után jöhet a felívelés

Az amerikai részvénypiacokat leginkább befolyásoló esemény a Fed kamatdöntése volt: a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatot. Ez nem volt váratlan a piaci szereplők számára, az viszont igen, hogy bejelentették: a Fed idén még egy kamatemelést prognosztizál most, és jövőre csak két kamatvágást várnak. A szigorú kommunikáció megerősítette azt, hogy a kamatok tartósan magasan maradhatnak. Az alapkezelők szerint a részvénypiacok nem fogadták jól az amerikai jegybank kommentárját, ezért többen úgy döntöttek, hogy – az egyébként történelmi viszonylatban sem olcsó – amerikai részvényeket inkább elkerülik. A piaci kilátások szempontjából az sem túl bíztató, hogy az elmúlt hetekben az amerikai dollár erősödését, az olaj drágulását és az amerikai 10 éves kincstárjegy hozamát láthattuk, ami néhány szakértő szerint arra utal, hogy a részvénypiacok hamarosan esésnek indulnak.

Több portfóliókezelő is kiemelte, hogy az olajár emelkedése elsősorban a kínálat szűkítésével magyarázható, és mivel Szaúd-Arábia és Oroszország sem érdekelt az árak lefele nyomásában, a tovább száguldó olajár az infláció növekedését hozhatja magával. Ez nemcsak Amerikában, hanem a világ többi részén is megnyújthatja a magas kamatok időszakát.

Miről szól a cikk?

  • A nemzetközi piaci helyzetről,
  • A magyar piaci helyzetről,
  • Hogyan alakították szeptemberben a magyar profik a modellportfóliót.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés