Előfizetői tartalom

Mennyire jó Magyarországon nyugdíjasnak lenni? – itt a rangsor

Kiadta új nyugdíjrangsorát a Natixis. A jelentés szerint tíz év után először van ok optimizmusra, ha a nyugdíjbiztonságról van szó. Csakhogy öt nagy kockázatot is azonosítanak, amelyek kihatással lehetnek a nyugdíjas évekre és a megélhetésre. Kiderül az is, Magyarország hányadik helyen végzett a listán.

Egy évtized óta először adnak okot az adatok optimizmusra a nyugdíjbiztonsággal kapcsolatban:

  • a világjárvány kezd a múlt ködébe veszni,
  • az infláció Észak-Amerikában és Európában is enyhül,
  • a központi bankok lépései megemelték a kamatszinteket,
  • a munkanélküliség a kulcsfontosságú piacokon történelmi mélyponton vagy annak közelében van,
  • és a Natixis Global Retirement Indexben szereplő fejlett országok szinte mindegyike magasabb összpontszámot kapott 2023-ra.
natixis 2
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2023

Jóllehet a nyugdíjas évek pénzügyei, az anyagi jólét, az egészség és az életminőség terén elért javulás azt sugallja, hogy makroszinten nőtt a nyugdíjbiztonság, az egyének sok országban nem ennyire optimisták: tízből négy dolgozó (42%) véli úgy, hogy az infláció megöli nyugdíjas álmait.

A megkérdezett 7552 befektető 68%-a állította, hogy a közelmúlt inflációja jelentősen rontotta nyugdíjcélú megtakarítási képességét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés