Előfizetői tartalom

Óvatosabbak az eddigi kedvencükkel a magyar profik - Mutatjuk, most mibe fektetnek

Bár rendkívül pozitív hangulatban zárták a tavalyi évet a részvénypiacok, úgy látszik, ez csak részben gyűrűzött át 2024-be. A vegyes teljesítmény sok alapkezelő számára meglepő volt, de azért kiemelték: itt is lehetett találni olyan papírokat, amelyek jól teljesítettek az év első hónapjában is. A piacok optimista jövőképet áraznak, ahol a gazdaságok elkerülik a recessziót: több szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy érdemes inkább óvatosabban bánni a pénzünkkel.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a januári helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben nyolc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Eurizon Asset Management, Hold Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Nem jöttek be az év végi várakozások

Január elején az amerikai részvénypiacok meginogtak, ez azonban nem tartott sokáig: a Nasdaq és az S&P is új csúcsra emelkedett. A Fed szerint a gazdasági szcenárió viszonylag egyértelmű: a puha landolás még idén sikerülni fog, ezzel együtt megindulhatnak a kamatcsökkentések is. Azonban több adatból is arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaságra recesszió vár, ezért nem érdemes fejest ugrani a részvényekbe. Azok, akik pozitívan látják a jövőt, a mesterséges intelligenciában látják a potenciált.

Az EKB döntéshozói részéről ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg az elmúlt hetekben, ami arra utal, hogy vannak véleménykülönbségek az optimális kamatpályával kapcsolatban. Ennek ellenére több szakértő is úgy gondolja, hogy az infláció csökkenésével az eurózónában több tér mutatkozik a kamatvágásra, a gazdasági növekedés pedig visszafogott maradhat idén.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés