Kritikusan fontos esemény történt a tőzsdéken, innen egy irányba vezet az út
Befektetés

Kritikusan fontos esemény történt a tőzsdéken, innen egy irányba vezet az út

Az Egyesült Államok részvénypiacain minden negyedévben van két tervezhetően fontos időpont, amikor komoly többhetes trendek születhetnek meg. Az egyik ilyen az első hónap végén a gyorsjelentési nagyhét, a másik pedig az utolsó hónap harmadik péntekének nagy határidős és opciós kifutása. Most vagyunk túl az év első ilyen eseményén, amely bika győzelemmel végződött.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Rakjunk egymás mellé két számot, mert a megtekintésük mindenképpen sokkolóan hat:

  • november 3.: A 2022-es év harmadik teljes hidegzuhanyként ható Meta Platforms gyorsjelentése után hat nappal a közösségi média vállalat részvényárfolyama 88,91 dolláron zár.
  • február 2.: A napi kereskedés felénél 485,96 dolláros árral elérik a csúcsukat a Meta Platforms részvényei a robbanásszerű árfolyamemelkedésben. A napi szintű árfolyamemelkedés 91,18 dollár.

A pénteki napon tehát voltak nagyobb (egynapi változást jelentő) pluszban egy rövid időre a Meta Platforms részvényei, mint amekkora maga a részvényár volt szinte pontosan 15 hónappal korábban. És még mondja azt valaki erre, hogy nem egy felgyorsult, impulzív változásokat hozó világban élünk.

A február 1-i csütörtökön piaczárás után tette közzé a minden fronton csillagos ötös gyorsjelentési számait a világ domináns közösségi média vállalata. Ez pedig felrobbantotta a részvényárfolyamot, ahogyan az a következő, 2022. október 3. és 2024. február 2. közötti napi gyertyás grafikonon jól látható (kék téglalap mutatja ezt a jelentési reakciót):

behemot-jelentes-chart1-meta-2022-2024

Zöld karika jelzi a 15 hónappal ezelőtti pokoljárás következtében kialakuló 90 dollár alatti árfolyamot. Aminél ugye most pénteken egy nap alatt (napon belül egy adott ideig) képes volt nagyobbat emelkedni a részvény. Rekorddöntésre is sor került, a Facebook anyacég piaci kapitalizációja a valaha volt legnagyobb egynapos emelkedést produkálta a tőzsdetörténelemben a maga 206 milliárd dolláros értékével.

Kétségkívül ez a Meta Platforms produkció volt a mögöttünk hagyott tőzsdei hét messze legnagyobb durranása. A közösségimédia-óriás múlt pénteki napja nagyon hasonlít az Nvidia tavaly májusi, gyorsjelentés utáni árfolyamrobbanására, ami még mindig azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia gyorsvonatáról lemaradók félelme és pánikja kvázi határtalan tud lenni az amerikai részvénypiacon.

Az elmúlt években egyre inkább azt figyelem meg, hogy az Egyesült Államok részvénypiacain minden negyedévnek van két előre tervezhetően kiemelt időpontja:

  • Az egyik időpont régóta a minden negyedév utolsó hónapjának harmadik péntekjére eső úgynevezett quadruple witching, azaz négyes, egyedi részvény és részvényindex, határidős és opciós kifutás. Egy alapvetően technikai jellegű esemény, ami viszont a hatalmas határidős és opciós „tétek” miatt gyakran hoz kiemelkedő jelentőségű trendfordulókat az adott pénteken vagy a következő hétfőn. Jó példa erre a 2018-as karácsonyi és a 2020-as Covid-mélypont.
  • A másik időpont a technológiai behemótok aktuális szárnyalásával tesz szert egyre kiemelkedőbb fontosságra. Ez a naptári csúcspont pedig nem más, mint az általában az adott negyedév első hónapjának utolsó hetére eső gyorsjelentési nagyhét. Ez a hét szinte mindig úgy néz ki, hogy kedden jelent a Microsoft és az Alphabet (Google-anyavállalat), szerdán a Meta Platforms (most kivételesen csütörtökre esett) és csütörtökön az Amazon és sokszor az Apple. A 4-5 darab ezermilliárdos gyorsjelentés mellé gyakran csúszik be még szerdára egy Fed-ülés, illetve, ha a péntek áthúzódik a következő hónapra, akkor munkaerőpiaci riport.

A gyorsjelentési nagyhét az esetleges Fed és job report extrákkal (amiből a múlt héten mind a kettő aktuális volt) 72 órán belül döbbenetes és máskor egy hónapra elég új, feldolgozni és lereagálni való impulzust jelent a befektetői társadalomnak. Éppen ezért egyre többször esik a piacon érdemi trendforduló vagy komoly addigi trendmegerősítés erre az időpontra. Ennek az állításnak az alátámasztására nézzük meg a 2022. december 1. és 2024. február 2. közötti időpontokra napi gyertyákkal az S&P 500 index mozgásait:

behemot-jelentes-chart2-spx-2023

Zöld karikákkal jelöltem a 2023-as év négy gyorsjelentési nagyhetének az idejét a grafikonon. Kivétel nélkül nagyon fontos irányt adtak a piacnak a következő 5-7 hétre, mit ad isten kvázi pontosan a nagy opciós és határidős kifutásokig, amelyeket négy világoskék karika mutat. (A múlt hetet sötétkék téglalap jelöli az ábra jobb felső sarkában.) Tavaly február elején komoly lokális csúcs volt, míg április végén volt egy fals lefelé mozgás, amit tűpontosan a Microsoft és Alphabet jelentése fordított meg. A nyári csúcspont a nagyhétre esett, miként az október végi mélypont is.

Éppen amiatt, hogy heteken át komoly piacbefolyásoló hatása lehet a gyorsjelentési nagyhétnek, nagyon fontos kielemeznünk azt, hogy mi történt a múlt héten, amikor az összes „extrával” érkezett ez a kiemelkedő hírkavalkád. A következő ábrán az S&P 500 indexet leképező SPY ETF elmúlt tíz kereskedési napja látható 3 gyertya/nap (130 perc így egy gyertya) ábrázolással, alul a forgalommal:

behemot-jelentes-chart3-spy-10days-reactions

A lényeg az utolsó három kereskedési nap, ahol a nagyhét eseményeinek lereagálása történt. A szerdai nap az év eddigi legnagyobb mínuszát hozta az Alphabet csalódást keltő számai, a Microsoft jó számaira való beleadással történő reakció és a befektetői akaratot meghallani nem akaró Fed miatt. Csütörtökön volt egy kis bankpánik, ami azonnal hozamcsökkenéshez és technológiai vételekhez vezetett.

A lényeg a hét utolsó napján, pénteken jött el a nap első harmadában (lila téglalap). A piac kapott két jó (Meta Platforms és Amazon jelentés) és két rossz (Apple jelentés és lassulni nem akaró munkaerőpiacról tanúskodó job report) hírt.

A reakció a részvénypiaci bikák számára volt szívet melengető. A Meta Platforms már eleve az égben nyitó részvényeit kihúzták a sztratoszférába. Az Amazon stabilan erős volt a 6-8 százalékos felugrásában. Az Apple részvényeit visszahúzták -4 százalékból nullába, így a papír újra megtámaszkodott a 200 napos mozgóátlagon. A hét gyengélkedőjeként mutatkozó Alphabet részvényeit pedig a kezdeti beleadás után megvették az 50 napos mozgóátlagon. Az S&P 500 index új csúcsára ment. A hagyományos szektorokból széttépték jelentési reakcióként az évben már eleve nagyon szeretett Merck és a Mastercard részvényeit, az Eli Lilly pedig jelentés nélkül is száguldott tovább. Miként a technológiai vezető Nvidia is.

Nagy győzelmet arattak ezáltal a héten a bikák. A híráramlással agyontömött hét még mindig azt mutatta meg a befektetői társadalom számára, hogy a felfelé mozgás okozza a nagyobb fájdalmat és a mesterséges intelligencia gyorsvonatáról és a nagy tőkeértékű raliról való lemaradás a nagyobb pánikot. Könnyen lehet, hogy ez zöld lámpát is ad egyben az amerikai részvénypiac számára március első feléig.

Egyébként nagyon érdekes bikapiac van, még szűkebb a vezető réteg mint a legendásan szűk vezető réteggel bíró 2023-as emelkedésben volt. Ez rengeteg problémát vet fel a mostani emelkedés potenciális tartósságával kapcsolatosan. De ez már egy másik történet.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miért van szüksége Magyarországnak még több Gripen vadászbombázóra?
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!