Befektetés

Raiffeisen: továbbra is jelentős az inflációs kockázat

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Márciusban tovább folytatódott az emelkedés a főbb részvénypiacokon, az S&P 500 már 10% körül emelkedett ebben az évben. Az idén a főbb piacok közül eddig a legjobb a japán volt, amit segített a jen gyengesége is, míg a többi ázsiai piac, ezen belül a kínai és a koreai teljesítménye gyenge volt, ráadásul dollárban számolva inkább csak stagnáltak. A kelet-európai indexek tavalyi emelkedése kifulladt, a CETOP index dollárban számolva szintén nulla körüli hozamot mutat év eleje óta. A nagy amerikai technológiai cégek továbbra is vezetik az emelkedést, a „Magnificent 7” közül a tavalyi nagy nyertes NVIDIA csaknem megduplázta az árfolyamát év eleje óta, leelőzte a Google-t és az Amazont, és lassan utoléri az Apple-t piaci kapitalizációban. A kisebb cégek részvényeit tartalmazó Russell 2000 index viszont lemaradt a nagyoktól, minimális emelkedést mutat. Az európai nagy cégek részvényeiben február végétől egy érezhető erősödés indult be, a Stoxx Europe 600 index emelkedése év elejétől csaknem beérte az S&P 500-at, bár ezt árnyalja, hogy az euró az év elejéhez képest gyengült.

Ami érdekesség, hogy a pozitív részvénypiaci hangulat mellett a hosszú távú hozamok inkább emelkedtek, az amerikai 10 és 30 éves hozam a december végi 4% alatti szintről ismét stabilan 4% fölé került, és ezzel együtt az előretekintő reálhozamok is emelkedtek, a 30 éves reálhozam már a 2%-ot közelíti. A hosszú távú hozamok emelkedése elméletileg főleg a növekedési típusú részvényekre van negatív hatással, a túlnyomórészt a jövőben várható eredményeket egyre magasabb kamatlábbal kell diszkontálni, hogy a jelenértékeket megkapjuk.

A piacok általában egy elég optimista jövőképet áraznak, ahol a gazdaság elkerüli a recessziót, emellett az infláció csökken, és a jegybankok csökkentik a kamatokat. Bár a pénzpiacokon az idénre várt kamatcsökkentések száma látványosan csökkent év eleje óta, ez a részvénypiacokon még nem okozott problémát. A kamatcsökkentések elmaradása, vagy mégis megtörténte abban az esetben, ha gyengülnek a gazdaságok, a kockázatos eszközökre negatívan hathat az év további részében.

Mi továbbra is jelentősnek tartjuk az inflációs kockázatot is, ahol a reáleszközök tartását és a kötvényalapú befektetések alulsúlyozását javasoljuk egy jól diverzifikált portfólióban. Kivételt jelentenek a fejlett piaci pozitív reálkamatot nyújtó inflációkövető kötvények, amelyek védelmet nyújtanak az elinflálódás ellen, miközben segítségükkel hosszú távra lehet pozitív reálhozamot rögzíteni. A modellportfólióban az alternatív eszközök (ezen belül az ingatlan és a nyersanyagok), a magas kamatokat kínáló pénzpiaci eszközök és a részvények súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagytuk. A részvények között az értékalapú részvénybefektetéseket preferáljuk, emiatt viszonylag magas a nagyobbrészt ilyen típusú részvényekből álló, emellett alacsonyabb árazású hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó