Befektetés

VIG: teljes pálfordulás a Fednél

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a VIG Alapkezelő írását olvashatják:

"A márciusi amerikai jegybank döntés után úgy döntöttünk, hogy növeljük a pénzpiaci eszközöket és ezzel arányban csökkentjük a nemzetközi kötvény kitettséget.

Amerikában változatlanul a legfontosabb, a piacot meghatározó esemény a jegybank kamatdöntő ülése, illetve az azt követő sajtótájékoztató. Az alapkamat a várakozásoknak megfelelően nem változott, de az utána lévő sajtóeseményen Jerome Powell erős hullámokat kavart. A jegybank elnöke, ha burkoltan is, de közölte, hogy a Fednek már nem célja az infláció 2% alá szorítása, és inkább a munkanélküliségi ráta alakulására koncentrál.  Ez teljes pálfordulás a korábbi kijelentésekhez képest. Míg ugyanis eddig a jegybankelnök hangsúlyt fektetett arra, hogy az amerikai infláció csökkentését tartja a legfontosabbnak, most már akkor is hajlandó lesz kamatot vágni, ha az infláció tartósan magasabban maradt a vártnál.

Ez viszont teljesen más lábra helyezi a befektetési spektrumot. Ha a jegybanknak már nem az infláció lehozatala a prioritás, és ha a gyenge munkanélküliségi adatok miatt kamatot is hajlandó vágni, akkor gyakorlatilag a pénzügyi politika a 1970-es éveket fogja megidézni. Relatív alacsony gazdasági aktivitás, magas inflációval. Ami senkinek nem lenne jó, és abban biztosak lehetünk, hogy a piacok tesztelni fogják a jegybankelnököt. De mivel idén elnökválasztási év van az Egyesült Államokban, az is elképzelhető, hogy a felvázolt status quo csak novemberig lesz aktuális. Ha az infláció addigra olyan szintet ér el,  ami már a jegybank vezetője szerint sem vállalható, akkor egy újabb kamatemelési ciklus elé fogunk nézni.

A kínai makroadatok, bár még mindig vegyesek, de kezdenek pozitív képet mutatni a kínai gazdaságról. Az ipari termelés 7 százalékos bővülése jelentősen meghaladja a várt 5,3 százalékot, miközben a kiskereskedelmi értékesítés 5,5 százalékos emelkedése nagyjából hozta a papírformát. A beruházások 4,2 százalékos bővülése is jó adatnak tekinthető, miközben a továbbra is a kínai gazdaság leggyengébb lábának számító ingatlanpiac teljesítménye 9 százalékkal esett - mondjuk ez nem volt nagy meglepetés. A munkanélküliségi ráta a december végi 5,1-ről 5,3 százalékra nőtt. A teljes hitelállomány bővülés pedig 10,1 százalékot ért el, ami a valaha mért legalacsonyabb érték (az elemzők egytizeddel magasabbat vártak),  az M2 pénzmennyiség is 8,8 helyett 8,7 százalékkal nőtt.

Összességében tehát Kínát a helyi statisztikák alapján a feldolgozóipar és a kiskereskedelem támasztja, de a növekedés nem lesz kirobbanó és az ingatlanszektor lehűtése tovább tart. A Caixin kínai szolgáltató szektort mérő PMI beszerzési menedzser index mutatója februárban 52,7-ről 52,5-re csökkent, ugyanakkor a cégek általában optimistábbak lettek a következő 12 hónapra vonatkozóan. A hivatalos kínai feldolgozóipari PMI értéke 49,1 lett, amely a vártnak megfelelő, a Caixin hasonló, inkább a kisebb és magáncégeket mérő felmérése pedig szintén a várt 50,9-re emelkedett februárban.

A kínai újév torzító hatása miatt viszont igazából a tavaszi adatok lesznek majd fontosak Kínában. A szolgáltató szektor viszont érdemi javulást mutatott februárban. Az inflációs adatok sem lepték meg a befektetőket. A fogyasztói árindex augusztus óta nem mutatott év/év alapon emelkedést, most azonban ennek mértéke 0,7 százalékos volt, míg a termelői árak a vártnak megfelelően 2,7 százalékkal csökkentek. Elemzők szerint az újév miatti turisztikai költés húzta meg a szolgáltatások árindexét, emiatt még nem lehet véglegesen kijelenteni, hogy Kínában megtört a deflációs spirál. Az adatok ugyanakkor biztatóak.

Itthon a Magyar Nemzeti Bank márciusban 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, ami így már 8,25%. Virág Barnabás szerint a döntés egyhangú volt. A jegybank alelnöke hozzátette még, hogy a jövőben kisebb lépésekben fogják csökkenteni a kamatot, amit a nyárra már 6-7% között vizionál. Az MNB szerint az infláció csökken, a 2024-es évre 5-6% körül fog alakulni, és a jövőben inkább a forint erősödése-gyengülése fogja befolyásolni az infláció mértékét. A kamatdöntés után a forint kicsit gyengült az euróval szemben, és a 395-ös szint fölé emelkedett. Mindezek hatására a modell portfóliónkon kis mértékben változtattunk."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó