Fontos változás jöhet a vezetői székben a világ legnagyobb alapkezelőjénél
Befektetés

Fontos változás jöhet a vezetői székben a világ legnagyobb alapkezelőjénél

Portfolio
Larry Fink, a BlackRock elnök-vezérigazgatója kettős szerepkörének feladására kényszerülhet az egyik részvényes által előterjesztett módosítási kérelem alapján – írja a Financial Times.

A 120 millió dollárnyi vagyont kezelő Bluebell Capital Partners kötelező érvényű határozatot terjesztett a BlackRock éves közgyűlési szavazólapjára, amely módosítaná a vállalati alapszabályt, hogy független igazgatótanácsi elnököt írjon elő.

Ez azt jelentené, hogy Larry Fink, a vállalat mostani elnök-vezérigazgatója a jövőben elnöki tisztségének lemondására kényszerülne.

A befektetői aktivisták egy külön előterjesztésben azt állították, hogy a 17 tagú igazgatótanács túl nagy, és a BlackRock irányítása egyértelműen kudarcot vallott a vállalatvezetés független felügyeletének biztosításában. A szavazásra a vállalat május 15-i éves közgyűlésén kerül sor.

Fink kettős szerepének megkérdőjelezése egybefügg azzal, hogy a BlackRock több irányból is tűz alá került az ESG-tényezők alkalmazása miatt a befektetések során. A republikánus politikusok Finket az általuk "éber kapitalizmusnak" nevezett jelképként vették célba, míg a progresszív demokraták szerint az alapkezelő nem tett eleget az éghajlatváltozás megállításáért.

Az amerikai vállalatoknál sok esetben jellemző, hogy vezérigazgatóik egyben az igazgatótanács elnöki tisztségét is betöltik. A részvényesek azonban egyre többször lépnek fel a kettős szerepkörrel szemben, tavaly az S&P 500 vállalatok közel 14 százaléka szembesült a szerepek megosztására irányuló részvényesi javaslatokkal, szemben a 2021-es 6 százalékkal. A javaslatok támogatottsága átlagosan körülbelül 30 százalékos volt.

A Bluebell nem hozta nyilvánosságra részesedésének mértékét a BlackRockban, de Giuseppe Bivona társalapító elmondta, hogy a BlackRock a 10-15 koncentrált pozíciója közül az egyik legnagyobb. Emellett kampányt folytat a Glencore, a BP és a Bayer ellen is. A BlackRock piaci kapitalizációja 188 milliárd dollár.

A BlackRock a részvényeseknek szóló, a javaslat leszavazására vonatkozó ajánlásában azt írta, hogy a 100 legnagyobb amerikai részvénytársaság közül 54-nél kombinálták az elnöki és a vezérigazgatói szerepet, és további 14-nél az elnökök nem tekinthetők függetlennek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Rég nem volt már nagy esés az amerikai tőzsdéken