Pocsék hetük volt a lakossági állampapíroknak

Portfolio
A múlt heti volt a legrosszabb heti értékesítés, amit a lakossági állampapíroktól 2024-ben láttunk: mindössze 46,9 milliárd forint bruttó kereslettel zártak, és ezúttal is a Fix Magyar Állampapírból fogyott a legtöbb.

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ a lakossági állampapírok múlt heti értékesítési számait, ezek alapján

Fix Magyar Állampapírból 18,5 milliárd, Egyéves Magyar Állampapírból 11 milliárd, Prémium Magyar Állampapírból pedig mindössze 5,9 milliárd forintnyi „fogyott”,

összesen pedig bruttó 46,9 milliárdot értékesítettek a lakossági állampapírokból, ami a leggyengébb heti adat idén. Az utóbbi hetek értékesítési számai alapján úgy tűnik, hogy a Fix Magyar Állampapír az egyetlen konstrukció, amely még fent tudja tartani az érdeklődést a magyarok részéről, ugyanakkor a FixMÁP iránti kereslet is folyamatosan csökken.

A Prémium Magyar Állampapír iránti bruttó kereslet a második leggyengébb hetét zárta idén a mostani 5,9 milliárd forinttal, ennél alacsonyabb adat csak a március 15-ei rövid héten volt.

A prémium állampapír februárban és márciusban is több százmilliárdnyi kamatot fizetett ki a befektetőknek, de az infláció lecsengésével párhuzamosan a befektetők is láthatóan kezdenek elpártolni az eddig slágerterméknek számító PMÁP-tól, és más állampapírokat, illetve befektetési alapokat keresnek:

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF