Nagyot buktak az állampapírok, nem is gondolnád, hova mentek a százmilliárdok
Befektetés

Nagyot buktak az állampapírok, nem is gondolnád, hova mentek a százmilliárdok

65 milliárd forinttal csökkent egy hónap alatt a magyarok kezében lévő állampapír-állomány februárban, úgy tűnik, hogy a több százmilliárdnyi PMÁP-kamat jó része máshol keresett magának helyett. A pénz egy része a befektetési alapokhoz folyhatott be, miután azok állománya 280 milliárddal növekedett, de landolt egy "kevés" a bankszámlákon is: a betétek állománya több mint 400 milliárddal ugrott meg.

Legutóbb 2022 szeptemberében csökkent a lakossági állampapír-állománya, ez idén februárban ismét bekövetkezett: a 12 667 milliárd forint mintegy 65 milliárddal kevesebb a január végi adatnál. Mint arról többször is írtunk, februárban mintegy 480 milliárd forintnyi kifizetést kaptak a magyarok a prémium állampapírokból (elsősorban kamatkifizetés), a számok pedig azt mutatják, nem feltétlenül mentek ezek a pénzek vissza az állampapírpiacra.

Mindeközben a befektetési alapok sikerszériája folytatódik, február végén már közel 9300 milliárdot tartott itt a lakosság, ami egy hónap alatt 280 milliárdos növekmény. Vélhetően a befektetési alapoké volt az egyik olyan kategória, amely nagyot kaszált a PMÁP-kifizetésekből.

Ha az év első két hónapjának számait nézzük meg, a befektetési alapok állományváltozása már bőven 650 milliárd forint felett jár, miközben az állampapíroké csupán 113 milliárdnál.

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a bankbetétek is a nyertesei voltak a PMÁP-kamatfizetéseknek, februárban több mint 437 milliárddal ugrott meg az állomány, elérve a 12 433 milliárd forintos szintet. Igaz, ennek a java része látra szóló betétekben landolt.

A bankbetétállomány növekedésének főbb mozgatórugóiról legutóbb itt írtunk:

A tranzakciós adatok alapján is hasonló kép rajzolódik ki: a befektetési alapok egyelőre tarolnak, csak februárban további 182 milliárdnyi friss tőkét vonzottak be, az állampapírok tranzakciója viszont 77 milliárdos mínuszban zárt.

Az állampapírok állományának visszaesésében szerepet játszik a DKJ iránti kereslet visszaesése is, februárban az állomány 710 milliárdra csökkent, ami egy hónap alatt közel 43 milliárdos mínuszt jelent. A DKJ a mostani, alacsonyabb hozamszintekkel már korántsem olyan vonzó, mint tavaly tavasszal, amikor még bőven 10% feletti hozamokkal találkozhattunk.

A befektetési alapokon belül továbbra is a kötvényalapok hódítanak a lakosság körében, februárban az állományuk már meghaladta a 3900 milliárd forintot. Ezt követően a vegyes alapokban van a legtöbb lakossági vagyon 1900 milliárddal, majd az ingatlanalapok következnek 1300 milliárddal.

Ezek után nem meglepő, hogy a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepe is tovább csökkent februárban, ezúttal 26,6%-ra, miközben a külföldi befektetőké 33,3%-ra ugrott. A főbb kategóriák közül a bankok és biztosítók részaránya is csökkent, míg az alapkezelőké nőtt januárhoz viszonyítva.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp