Portfolio signature

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

A megkérdezett szakértők nagyrészt egyetértenek abban, hogy az év második felében, az európai hozamokat lekövetve a magyar kötvénypiaci hozamok is csökkenésnek indulhatnak, ebből kifolyólag van, aki úgy véli: a hosszú kötvényalapok vásárlói most sokkal jobb hozamkilátásokra számíthatnak, mint év elején, akár forintos, akár devizás alapokról beszélünk. Vannak viszont olyan hangok is, akik szerint a hosszú hazai kötvényalapok jelenleg kevésbé vonzóak, mint a rövid futamidejűek, mivel az EKB-val kapcsolatos nyári kamatvágási várakozások mellett a tervezettnél sokkal nagyobb magyar költségvetési hiány és a nyártól ismét emelkedő hazai infláció következtében a magyar kötvényhozamok relatíve többet emelkedhetnek, illetve később magasabban ragadhatnak.

A forint kapcsán erősebb konszenzus alakult ki: a megkérdezett portfóliómenedzserek valószínűnek tartják, hogy a forint árfolyama az idei évben átlépi a 400-as szintet az euróval szemben. A forint további gyengülése pozitívan hathat a devizás alapok értékesítésére, bár többen is megjegyzik, hogy a lakossági megtakarításoknak már most is egy jelentős része tartósan devizában (főleg euróban, kevésbé dollárban) denominált befektetési alapokban van.

Megkérdeztük a hazai profikat az árupiaci és nyersanyagpiaci kilátásokról is, válaszukban kifejtik, hogy az elmúlt év inkább oldalazó, lefele tartó nyersanyagárai után idén magukra találtak az árupiacok, elsősorban a fémek és a nyersolaj kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. Az OPEC+ országok kitermelés-szabályozása és a folyamatos geopolitikai feszültségek megnövelik a biztonságos menedéknek tartott eszközök, így a nemesfémek keresletét is. Ugyanakkor van, aki óvva int: a kockázatok rövid és hosszú távon is jelen vannak, így nem biztos, hogy most érdemes növelni az árupiaci kitettséget a portfólióban.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés