5 kortárs művész, akik friss megközelítéssel fordulnak a növények és virágok ábrázolásához
Befektetés

5 kortárs művész, akik friss megközelítéssel fordulnak a növények és virágok ábrázolásához

műtárgy.com
A virágok régóta fontos helyet foglalnak el a kultúrában, szépségük és szimbolikus jelentésük révén befolyásolják a divatot, a dizájnt és az irodalmat is. A művészek is évszázadok óta fordulnak a növényvilág felé inspirációért. Számtalan alkotó munkásságában jelenik meg a virág motívuma, így olykor úgy tűnhet, mintha nem lehetne már semmi újat mondani, illetve mutatni általuk. Az alábbiakban az Art Advisory Budapest válogatásában bemutatott öt hazai kortárs művész azonban bebizonyítja, hogy ez messze áll a valóságtól. Mindegyikőjük különféle, friss módon mutatja be a virágok és növények vizuális és konceptuális erejét.

1. Dezső Tamás

Dezső Tamás munkásságának egyik fő fókusza a humán és nonhumán viszonya. Legújabb sorozatában, az emberi és a növényi identitás alapvető elemeinek összefonódását vizsgálja.

Dezső korábban kizárólag fotográfiát használt az önkifejezéshez, napjainkban már installációkon és szoborszerű műtárgyakon keresztül is kommunikál. Az elmúlt 7-8 évben főként filozófiával foglalkozott, ez művészeti tevékenységét egyaránt meghatározza. Napjainkban leginkább a személyes identás, a növényi ontológia, az emberi és nem emberi élőnyények közötti hasonlóságok és kapcsolódások és az emberi érzékelés határai fogalakoztatják.

„…az elmúlt 2500 évben a filozófia amblokk ignorálta a növényeket. A minket alkotó anyag szinte száz százaléka a növényekből származik. Maga a mi közegünk, vagyis a légkör vagy az atmoszféra, ugye a növények munkájából származik, a helyszín, ahol élünk az pedig egy hatalmas összefüggő kert.” – meséli a művész a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj kapcsán adott interjújában.

dezsőtamás2
Dezső Tamás: Kert (utókép), 2017-2022, archív pigment nyomatok. Forrás: tamas-dezso.com

2. Kármán Dániel

Kármán Dániel figurális alkotásai mélyen személyesek és lírai hangvételűek, az emlékek természetével és az elmúlás témájával foglalkoznak. Kompozícióiban finom egyensúlyt teremt a digitális tervezés és a kézi kivitelezés, a festészet és a nyomtatás technikái között. A művész grafikai gondolkodásmódja és látásmódja a rétegek egymásra építésében is megmutatkozik. A festmények hátterében gyakran régi rézkarcok részletei bukkannak fel.

Kármán többször ábrázol virágokat, illetve virágcsokrot alkotásaiban. A 2023-as Elfolyó Virágok című művén szereplő csokor saját létünk pillanatnyiságára is emlékeztethet bennünket.

mutargy2
Kármán Dániel: Elfolyó virágok, 2023 Forrás: Kármán Dániel, Instagram

3. Major Kamill

Major Kamill (1948- ) magyar származású, Franciaországban élő kortárs festőművész és grafikus. Pécsen érettségizett, majd részt vett a Lantos Ferenc köré szerveződött alkotókör munkájában. Egyetemi tanulmányait Párizsban végezte, ahol jelenleg is tanít. 

Legújabb Hortus meus (magyarul annyit tesz, hogy Az én kertem) című sorozatának képei 2021 és 2023 között készültek.  Az alkotó mindig is szerette a természetet, pályája kezdetétől készített olyan munkákat, amelyek amorf, organikus formákat mutatnak fel és a kerttel, a növényekkel kapcsolatosak.  A Covid-járvány időszaka alatt hatalmas nyomás nehezedett a Franciaországban élő művészre, mely alatt létrehozta a szóban forgó festményeket. A friss sorozatban szabadabb, organikusabb alakzatok ismétlődnek, mint korábbi munkáiban, amelyek emlékeztetnek a fákra, virágokra, növényekre.

Major Kamill, Hortus Meus, 2021. Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts

4. Lukácsi László

Lukácsi László üvegszobrászművészt már gyermekkorától vonzza az üveg. Jellegzetes, természet ihlette műveit síküvegből és tükrökből építi fel, majd a végső formát precíz csiszolással alakítja ki. Üvegszobrai Európa, Japán és az Egyesült Államok jelentős múzeumi és privát gyűjteményeiben megtalálhatók. Számos nemzetközi díjjal is jutalmazták. A természet vonalai, arányai, változékonysága és törékenysége már a kezdetektől erősen hat rá, változatossága és folyamatos alakulása kiapadhatatlan inspirációs forrásként szolgál számára. Évtizedek óta gyűjti, fotózza a környezetében látható formákat: cseppeket, kavicsokat, tollpihéket, leveleket, terméseket, szirmokat és tobozokat.

mutargy333
Lukácsi László: Lotus. Forrás: MMA / Lukácsi László

5. Simon Zsolt József

Simon Zsolt József keramikus kísérletező munkáival folyamatosan új megjelenést keres. Egyedi öntési technikával hozza létre munkáit, mely aprólékos előkészületeket, megtervezettséget igényel, ugyanakkor a véletlennek is hagy teret a mű alakításának folyamatában. Szobrait úgy hozza létre, hogy az öntési „hibákat” transzformálja formaképző elemekké. Tárgyai a növényi és az állati lét határán egyensúlyozó vázszerű képződmények, maradványok, táguló, vagy gomolygó formában. Célja az eleven erő megmutatása, illetve a virág- és izom-formák adta lehetőségekből kiforró új "találmányok" felmutatása. Alkotásaiban különösen domináns a fehér szín.

mutargy5
Simon Zsolt József: Metszés sorozat, 2024. Forrás: a művész jóvoltából

Források: Újművészet, Ludwig Múzeum, Kultúra.hu, Országút, HFDACímlapkép: Dezső Tamás: Kert (utókép),2017-2022, részletCímlapkép forrása: tamas-dezso.com

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1498123628