Kibukott a Deutsche Bank alapkezelőjének évekig titkolt módszere
Befektetés

Kibukott a Deutsche Bank alapkezelőjének évekig titkolt módszere

Portfolio
A Deutsche Bank vagyonkezelője, a DWS több milliárd euróval növelte az ügyfelektől befolyt pénzösszeg nagyságát egy olyan könyvelési módszerrel, amelyet évekig nem hozott nyilvánosságra, és amely a vezetői bónuszok kiszámításánál is szerepet játszott – írja a Financial Times.

A frankfurti tőzsdén jegyzett vállalat - amelyben a Deutsche Bank 80 százalékos részesedéssel rendelkezik - negyedéves eredményei a múlt hónapban mutatták ki először, hogy az úgynevezett tanácsadási mandátumokat hogyan számította bele a teljes kezelt vagyonába és az éves tőkeáramlásba.

A tanácsadási mandátumok alacsony árrésű üzletágnak számítanak, ahol a vagyonkezelő véleményével segít az ügyfélnek olyan kérdésekben, mint például az eszközallokáció, de az ügyfél önállóan hoz befektetési döntéseket. Ettől elkülönül a magasabb árrésű vagyonkezelés, ahol a vállalat az ügyfél nevében hoz befektetési döntéseket.

A DWS 2022 végéig nem hozta kifejezetten nyilvánosságra, hogy a kezelt vagyonba harmadik felek által kezelt eszközöket is beleszámítanak, és hogy a tanácsadási mandátumban kezelt eszközök piaci értékelésének változásait beleszámították a tőkeáramlásba. A gyakorlatra még ekkor is csak egy lábjegyzetben utaltak – írja a lap.

Három, a DWS belső megbeszéléseit közvetlenül ismerő személy a Financial Timesnak elmondta, hogy a vagyonkezelő akkor kezdett jelentős hangsúlyt fektetni az új tanácsadói mandátumok megszerzésére, amikor a korábbi vezérigazgató, Asoka Wöhrmann 2018 végén, hónapokkal a cég tőzsdére lépése után átvette az irányítást.

A tőzsdei bevezetés óta a vezetők és más alkalmazottak bónuszai közvetlenül a nettó tőkeáramláshoz kapcsolódnak.

A DWS a Financial Timesnak elmondta, hogy "a tanácsadással kapcsolatos vagyonbeáramlás, és különösen a piaci árfolyamhatás a számításuk során egyik évben sem volt lényeges hatással a vezetői javadalmazásra".

A bennfentesek által szolgáltatott adatokon alapuló FT-számítások azt mutatják, hogy 2018 júniusa és 2024 márciusa között a tanácsadási mandátumokkal kezelt vagyon tette ki a DWS összes, nem készpénzes tőkebeáramlásának legalább egyötödét.

Irene Rossetto, a Keefe, Bruyette & Woods vagyonkezelési elemzője az FT-nek elmondta, hogy a tanácsadói eszközök értékének változását - beleértve az árfolyamhatásokat és a piaci teljesítményt – a  tőkeáramlásokba beszámítani "szokatlan", és "nem tűnik összhangban lévőnek az iparági gyakorlattal".

A DWS az FT-nek elmondta, hogy nem létezik általános számviteli standard a kezelt vagyonra vonatkozóan:

úgy véljük, hogy módszereink és beszámolóink összhangban vannak a versenytársak gyakorlatával.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
detektiv kép