Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül

Kósa Endre
2019. június 28. 15:04    
nyomtatás
 
Amundi Alapkezelő:

"Rendkívüli izgalmak elé néznek június végén a befektetők, szinte minden szempár az Egyesült Államokra és Kínára szegeződik. A piacot szinte már csak egyetlen kérdés foglalkoztatja: mi lesz a kereskedelmi háborúskodással? A tét nagy, hiszen a következő évek makrogazdasági folyamatait - és ezen keresztül a piaci kilátásokat is - jelentősen érinti, hogy sikerül-e záros határidőn belül tető alá hozni egy megállapodást, avagy tartós háborúskodásra kell berendezkedni. Éppen ezért a jelentős bizonytalansági tényező miatt érdemes forgatókönyvekben gondolkodni. Az alapforgatókönyvünk azzal számol, hogy belátható időn belül közelednek az álláspontok, és így nem durvul el a kereskedelmi háború. Ebben az esetben a világgazdaság az idei első félévi átmeneti lassulás után kismértékben még gyorsulhat is, főként a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetően. Ha azonban a kereskedelmi feszültség inkább fokozódik, akkor ennél kedvezőtlenebb forgatókönyvekkel kell számolni. Kedvezőtlen esetben a jelenlegi lassulásból akár egy globális recesszió is kialakulhat.

Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül


Jó hír, hogy a negatív forgatókönyv elkerülése érdekében nagy jegybankok már megkezdték felkészülést, ugyanis júniusban erősen támogató, galamb hangvételű üzeneteket küldtek a piacok számára. Márpedig meglátásunk szerint egy olyan piaci környezet kedvező lehet a részvénypiacok számára, ahol alacsony a kamatszint, kitart, új erőre kap a növekedési ciklus, valamint némiképp stabilizálódnak a makrogazdasági fundamentumok. Véleményünk szerint részvény fronton a befektetőknek azokból a részvényekből, piacokból, szektorokból érdemes szemezgetniük, melyek továbbra is vonzó értékeltséggel rendelkeznek, valamint egyáltalán nincsenek, vagy csak kevésbé vannak kitéve a kereskedelmi háborúnak. Például az orosz részvénypiac, ami azonban az USA egyéb szankciói ellen nem feltétlenül nyújt védelmet. Összességében továbbra is fontos szempontnak tartjuk a szelektivitást, inkább a ciklikus eszközöket preferáljuk a defenzívekkel szemben, miután úgy látjuk, hogy utóbbiak már túlságosan drágává váltak az elmúlt időszakban.

A kereskedelmi háborúval szemben védettebb régiónak számít Közép-Kelet-Európa is. Mivel túlárazottság továbbra sem fenyegeti a régiós részvénypiacokat, valamint az osztalékhozamok is viszonylag magasak, ezért továbbra is kitartunk a hazai és a régiós kitettség mellett, ugyanakkor a lengyel nyugdíjrendszer, a cseh bankadó, valamint az MSCI fejlődő piaci indexében enyhén csökkenő súly kétségtelenül átmeneti kockázatot jelentenek.

A fejlett piacok körében az európai részvények - számos értékeltségi paraméter alapján - jóval vonzóbb árazással rendelkeznek, mint például az amerikaiak. A diszkont alapvetően annak köszönhető, hogy a Brexit körüli huzavona, az olasz belpolitikai helyzet, a vámháborúnak való kitettség, valamint a lassú gazdasági növekedés miatt a befektetők egyszerűen kiszerettek Európából. Meglátásunk szerint azonban több tényező (EKB által belengetett stimulus, javuló vállalati eredményvárakozások, attraktív értékeltség) is azt erősíti, hogy eljött az európai részvények ideje, ezért a fejlett részvényekre első lépésként a portfólió 5%-át allokáljuk. Mindeközben a középpontban lévő kereskedelmi feszültségek miatt elképzelhetőnek tartjuk, hogy rövid távon ismét volatilisebbé váljon a piac, így a többi részvénykategória súlyát is 5%-ra módosítjuk, továbbá megnöveljük az abszolút hozamú eszközök súlyát is."

Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium