Csalódtak az EU-s szabályokban, akik a pénzedet kezelik

2019. március 12. 08:32    
nyomtatás
 
A CFA Institute által megkérdezett befektetési szakértők szerint a tavaly januárban útjára indított MiFID 2 és Priips sem váltotta be a hozzá, elsősorban szabályozói oldalról fűzött reményeket - számol be a hírről a Financial Times.

A befektetési alapokat és alapkezelőket érintő legfontosabb EU-s és hazai szabályváltozások és új javaslatok is kiemelt helyet kapnak a Portfolio március 21-ei Investment, Wealth and Savings konferenciáján. Ne maradj le róla!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Tavaly januárban lépett hatályba a befektetők védelmét és hatékonyabb tájékoztatását célzó MiFID 2 és a Priips, A szabályozók abban bíztak, hogy az új sztenderdek bevezetése több befektetési termék vásárlására ösztönzi majd a megtakarítókat,növeli a tőkebeáramlást és a gazdasági növekedést is erősíti.

A CFA Institute 496, befektetési területen dolgozó szakembert kérdezett a MiFID 2 és a Priips hatásairól, közülük 59% mondta azt, hogy az új MIFID-szabályokkal nem lett jobb a végfelhasználóknak,és csupán 19% nyilatkozta,hogy a MiFID elérte célját.

A Priipsszel kapcsolatban kritikaként merült fel, hogy az új szabályok szerint különböző forgatókönyvek mellett kell az ügyfeleknek bemutatni a termékkel elérhető hozamot, ugyanakkor a szakértők szerint ezzel sok esetben túlzottan optimista forgatókönyveket is kapnak az ügyfelek, ami nem biztos, hogy célravezető.

A problémák között említik a szakértők a tranzakciós költségekkel kapcsolatos elvárásokat. A szabályok szerint az alapkezelőknek az értékpapírok vételi és eladási költségeit is ki kell mutatniuk egy portfólióhoz kapcsolódóan, emiatt viszont sokan nulla vagy negatív tranzakciós költséget mutatnak ki az ügyfelek felé,és itt nem feltétlenül arról van szó,hogy a szolgáltatók számolnának valamit félre, hanem sokkal inkább a kimutatási metódussal van a gond.

Ugyancsak probléma a MiFID 2 által előírt célpiac meghatározás, és ezen belül is főleg az, hogy az EU-n belül több olyan térség is van, ahol nem kérik a negatív célpiac meghatározását egy-egy befektetéshez kapcsolódóan.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium