szerző

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés

2018. július 10. 12:34    
nyomtatás
 
Megviselte 2018 első féléve a vegyes alapokat: a kötvényhozam-emelkedés és a részvénypiaci turbulencia még a biztonságosabb alapok hozamát is a negatív tartományba rántotta. A vagyonosabb, prémium- és privátbanki ügyfeleket, valamint a megtakarítási céldátum alapokat is lerántotta a volatilitás, bár volt pár alap, ami brillírozni tudott a 2018 első hat hónapjában.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A többi alaptípus első féléves teljesítményéről itt írtunk:
2018.07.05 14:13 Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?
2018.07.04 16:05 Mi lelte a népszerű magyar befektetést? A profik fele csütörtököt mondott
2018.07.04 10:20 Durva vihar vágta földhöz a magyar befektetéseket: 30% is lehet a bukó


Kevesen tudtak brillírozni

 1 2 következő oldal  >


Nagy érdeklődés, cudar hozamok


2017 után idén is folytatódott a vegyes alapok vagyonnövekedési trendje, a dinamika viszont egy kicsit mintha apadt volna: míg tavaly egész évben 32%-os teljes vagyonnövekedést láthattunk, idén május végéig ez a szám alig 5,66%-os volt (tavaly ugyanezen időszak alatt 11,4%-os növekedést láthattunk).

Nominálisan az idén látható növekmény 56,8 milliárd forint volt, ami elmarad a tavaly ugyanezen időszak alatt tapasztalható 86,9 milliárd forinttól, bár még mindig jelentősnek nevezhető annak fényében, hogy a vegyes alapok kezelt vagyonállománya korábban lényegében évekig stagnált.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vegyes alapok teljes vagyonának növekedése inkább a befektetői érdeklődés növekedésével, nem pedig a hozamokkal magyarázható. Összesen 61,7 milliárd forintot fektettek vegyes alapokba 2018 május végéig, a hónapok múlásával azonban a befektetési kedv folyamatosan csökkent. Eddig idén a leggyengébb hónap értékesítés szempontjából a május volt, amikor "csak" 1,1 milliárd forintnyi vegyes alapba való befektetési jegyet vásároltak az ügyfelek.

Mivel az 56,8 milliárd forintos vagyonnövekmény elmarad a nettó értékesítéstől, ez azt jelenti, hogy a vegyes alapok inkább égették a pénzt, mintsem hogy hozamot termeltek volna 2018 első öt hónapjában.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A legnagyobb vegyes alapokat szemlélve is hasonló következtetésekre juthatunk. A legnagyobb alapok vagyona többnyire gyarapodott, viszont kevés olyan portfólió volt közöttük, amely hozamot tudott felmutatni.

A legnagyobb 15 kiegyensúlyozott vegyes alap vagyona négy kivételével mind növekedni tudott 2018 első félévében, a legnagyobb arányos növekményt a Raiffeisen Megoldás alapja könyvelhette el (34,6%), míg nominálisan az MKB Egyensúly alapja nőtt a legjobban, melynek eszközállománya 5,6 milliárd forinttal gyarapodott egy félév alatt. Érdemes megjegyezni, hogy a 15 legnagyobb alap között mindössze három volt képes hozamot elérni, a legjobban közülük a Concorde 2-es számú privátbanki alapja teljesített 1,2%-os hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vagyonnövekmény az óvatos alapok között már inkább vegyes képet mutat. Volt olyan alap, a K&H eurós nemzetközi vegyes alap, amely 12,8%-kal tudta növelni kezelt vagyonát, de olyan is, melynek kezelt vagyona 25%-kal csökkent, ez a You Invest Stabil Alapok Alapja volt.

Hozam tekintetében viszont már kifejezetten rossz a helyzet, hiszen egy sem tudott a legnagyobb óvatos alapok között pozitív hozamot elérni. Legjobban a top 15-ből a Concorde 1-es privátbanki alapja teljesített -0,1% hozammal, míg legrosszabbul az Amundi konzervatív alapja, -6,1%-os hozammal. Nominálisan egyébként a K&H Válogatott II. alapja növekedett a legnagyobbat, ami 5,7 milliárd forinttal lett gazdagabb fél év alatt.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus vegyes alapok körében egy kicsit már jobb a helyzet, bár ez hagyományosan egy kevésbé népszerű kategória.

Volt két olyan alap is, amely közel duplázni tudta vagyonát (Erste Abszolút Hozam - 121,6% és K&H Privátbanki Exkluzív Lendület - 99,4%), igaz itt a bázis is alacsonyabb volt. Hozam tekintetében pedig "csak" hat alap mínuszolt; volt olyan alap is a legnagyobb dinamikus alapok közül, amely 3,9%-ot hozott fél év alatt.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Nem volt kegyes ez a hat hónap


Ahogy ez már a legnagyobb alapokon is látszott, 2018 első félévében nem sok olyan vegyes alap akadt, amely pozitív hozammal tudta jutalmazni befektetőit. Nem csoda, hiszen a tőkepiacok és a kötvénypiacok is turbulensek voltak, de érdekes módon inkább kifizetődő volt kockázatot vállalni, mint a hagyományosan biztonságosabbnak számító kötvénytúlsúlyos portfóliókba fektetni - a dinamikus (részvénytúlsúlyos) alapok ugyanis jobban teljesítettek, mint az óvatos és a kiegyensúlyozott alapok.

Érdemes megjegyezni, hogy a vegyes alapok közt egyébként számos prémium- és privátbanki ügyfeleknek értékesített exkluzív portfólió is megtalálható. Bár úgy tűnik, többnyire ezek hozták a piac legjobb hozamait, volt közülük bőven olyan alap is, amely mínusszal zárta a félévet.


A kiegyensúlyozott alapok közül a legjobban a Budapest Prémium alapja teljesített 1,8%-os féléves hozammal, ezt követte a Concorde két dolláros privátbanki alapja, a PB2 és a PB3 1,7 és 1,5%-os hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Az összes óvatos alap közül mindössze három (illetve két alap és az egyik két sorozata) volt, amely pozitív hozamot tudott elérni fél év alatt: az OTP Prémium Trend és a Raiffeisen Megoldás A és B sorozata 1% és 0,4-0,2% hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus alapok közt ismét jobb a kép: a 15 legjobban teljesítő alap közül csak három volt mínuszos. A pozitív hozamú alapok közül a Concorde Molto Forte privát vagyonkezeléssel elérhető alapjai teljesítettek a legjobban, 3,9%-os forintos és 3,7%-os eurós hozammal, ezt követte a Budapest Prémium Dinamikus Részalap A sorozata 3%, majd az Erste Abszolút Hozamú alap 2,1% hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A legrosszabb vegyes alapok 5-6% mínuszt produkáltak fél év alatt. Érdemes megjegyezni, hogy a kockázatosabbként nyilvántartott dinamikus alapok lényegesen kevesebbet estek, mint biztonságosabb vetélytársaik.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Hosszú távon jobb a helyzet


Mivel egy befektetési alap fél évnél azért többnyire hosszabb távú befektetési formát jelent, érdemes a hozamokat hosszabb távon is megvizsgálni és azt is megnézni, hogy teljesítettek ezek az alapok a benchmarkokhoz képest, illetve hogy milyen szórás mellett tudták felmutatni teljesítményüket.

A 3 éves hozam-szórás adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy a kiegyensúlyozott alapok számottevő része felül tudta teljesíteni a rövid hozamokat mutató RMAX-indexet, bár jelentősebb volatilitás mellett sikerült csak ez a teljesítmény.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Az óvatos alapok esetén egy kicsit jobb a helyzet, bár itt is van bőven olyan szereplő, amelynek nagyobb volatilitás mellett nem sikerült lenyomnia az RMAX-ot.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus alapok pedig kivétel nélkül jobban teljesítettek, mint az RMAX - már ahol volt értelmezhető hároméves hozamadat.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Azt pedig, hogy egységnyi szórásra vetítve a kockázatmentes hozamhoz képest mekkora többlethozamot ért el egy alap, a Sharpe-mutató tudja megválaszolni. Kockázatmentes hozamként az RMAX indexet figyelembe véve, hároméves időtávon a kiegyensúlyozott alapok közül az Erste Megtakarítási alap teljesített a legjobban, utána következik a Hold Alapkezelő Concorde PB1 alapja és az Aegon Tempó 1 részalap.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vizsgált 120 alap közül 51-nek volt hároméves időtávon pozitív a Sharpe-mutató értéke.

Ez a cikk folytatódik:

1. Kevesen tudtak brillírozni
2. Íme az összes alap
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium