szerző

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó

2019. január 4. 13:15    
nyomtatás
 
A vérzivataros december megviselte a Magyarországon kezelt részvényalapokat is, nagyon kevés olyan portfólió akadt, amely pozitív hozammal tudta jutalmazni tavaly a befektetőit. Több mint negyven alap zárta az évet kétszámjegyű mínusszal, egy-egy esetben akár egészen durva, 40%-os veszteség is előfordult. Még a legnagyobb lakossági részvényportfóliók is mínuszoltak. Egyelőre a részvényalapok népszerűsége úgy tűnik, csak enyhén csorbult, hiszen többnyire még nem tudták a lakossági befektetők a decembert lereagálni.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Korábban írtunk arról, hogy melyek egyes kategóriákon belül a tavalyi év legjobban teljesítő alapjai, ezeket az összefoglalókat itt olvashatja el:
2019.01.03 11:20 Égetik a magyarok pénzét a bankbetétek riválisai

Csúnyán ért véget a tavalyi év

 1 2 következő oldal  >

Visszatért a volatilitás


A sokéves trendet megszakítva tavaly különösen izgalmas éve volt a világ tőkepiacainak; az Egyesült Államoktól kezdve Törökországon keresztül egészen Kínáig szinte egy olyan tőzsde sem volt, amely megúszta volna a tavalyi évben a volatilitást. Míg például a magyar blue chipek árfolyamát követő BUX "csak" 0,6%-os mínuszban zárta 2018-at, az amerikai Dow Jones 5,6%-ot, az S&P 500 pedig 6,2%-ot veszített az értékéből. Mindez semmi a Eurostoxx 600 -13,2%-os vagy éppen a kínai Shanghai Composite -24,6%-os teljesítményéhez képest. Ilyen környezetben nem meglepő, hogy a Magyarországon kezelt részvényalapoknak sem volt éppen jó éve; nagyon kevés olyan alap volt 2018-ban, amely pozitív hozamot tudott hozni, míg a vesztesek közt nem volt ritka a kétszámjegyű hozamcsökkenés sem.

Egyelőre megosztottak a szakemberek annak kapcsán, hogy merre tovább; a legtöbb elemző, közgazdász úgy véli, nagyobb volatilitásra kell számítani 2019-ben a tőzsdéken, mint ami az elmúlt években megszokható volt, globális összeomlástól viszont egyelőre nem kell tartani, hiszen egyelőre még csak növekedéscsökkenésről és nem recesszióról van szó a világ fontosabb gazdaságaiban.

Hiába toltuk be a pénzt


A 2017-es év jelentős felfutást hozott a részvényalapok piacának mind hozamok, mind értékesítés szempontjából, tavaly viszont részben a tőzsdék kiábrándító teljesítménye miatt némelyest csökkent az eszközosztály népszerűsége.

Míg 2017-ben nettó 53 milliárd forintot öntöttek a befektetők a hazánkban kezelt részvényalapokba, tavaly már "csak" 16,8 milliárd forint áramlott ebbe az eszközosztályba.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Minimálisan bár, de ehhez a részvényalapok még hozzá is raktak valamennyit a BAMOSZ legfrissebb elérhető, november végi adatai szerint, hiszen 18,5 milliárd forinttal növekedett a részvényalapok kezelt vagyona. Ezek szerint az adatok szerint a magyar részvényalapok 398 milliárd forintot kezelnek.

Sajnos ezeken a számokon a decemberi összeomlás hatása még nem látszik, ha ezzel is korrigálunk, becslésünk szerint úgy 6-7%-kal kerül lejjebb a magyar részvényalapok kezelt vagyona, ami körülbelül 25-28 milliárd forintos bukást jelent.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Míg a BAMOSZ összesítőiből még nem derül ki a decemberi összeomlás alapokra gyakorolt hatása, a részletesebb, alaponkénti lebontásból már igen. A legnagyobb 15 Magyarországon kezelt részvényalap vagyona körülbelül 16 milliárd forinttal lett kurtább a 2017-es év végéhez képest, ami 7,7%-os változásnak felel meg. A legnagyobbak közül egyetlen alap volt, amely növelni tudta vagyonát, ez a K&H Navigátor volt, melynek eszközállománya 12,7%-ot nőtt egy év alatt. A legnagyobb nominális vagyonveszteséget a legnagyobb részvényalap, az OTP Quality szenvedte el 4,6 milliárd forintos csökkenéssel, míg arányaiban az Aegon Közép-Európai Részvény alap eszközállománya csorbult a leginkább.

Az alapok hozamadatait vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy a befektetői pénzkivonások mellett a hozam is jelentős hatással volt az alapok kezelt vagyonának csökkenésére, hiszen a legnagyobb részvényalapok közt mindössze egy volt, amely pozitív hozammal zárta az évet. A legnagyobb alap, az OTP Quality 1,8%-ot bukott tavaly, a Hold Alapkezelő évek óta jól teljesítő Concorde részvényalapja 3,3%-os mínuszban zárt, míg az Aegon közép-európai részvényalapja jelentősebb, 8,2%-os mínuszban köszönt el 2018-tól.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukóKevesen úszták meg


Alig négy lakossági, forintos részvényalap tudott tavaly pozitív hozamot felmutatni; volt, amelyiket a BUX gyengélkedése viselt meg az év elején, volt, amelyik a kínai-amerikai kereskedelmi háború "áldozata" lett, vagy éppen a török krízisé, de számos olyan alap is akadt, amely az év végéig, az amerikai tőzsdék decemberi összeszakadásáig tartotta magát és akkor vérzett el.


A legjobban teljesítő alap tavaly a Dialóg Alapkezelő Expander alapja volt, ez egy feltörekvő piaci alap, amely 11,7%-os hozammal tudta tavaly gazdagítani befektetőit. Ezt követte az Aegon orosz alapja 6,3%-os hozammal, az OTP Ázsiai ingatlanokban közvetett kitettséget felvevő alapja 3,6%-os hozammal, illetve a Hold Alapkezelő közép-európai részvényalapja 0,3%-os hozammal. Minden más forintos, lakossági alap ezeken kívül bukott tavaly.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Bőven akadt viszont olyan alap, amely kétszámjegyű mínuszokat produkált, a legdurvább visszaesést a török piacon befektető alapok szenvedték el, melyek nemcsak a török részvények, hanem a líra gyengélkedését is el kellett, hogy tűrjék.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Egyéves időtávon a részvényalapok hozam-szórás mutatói egy elég széles sávban mozogtak, de voltak olyan szereplők, akiknek még így is sikerült kitűnniük a tömegből. 1 éves időtávon az Aegon és az OTP orosz és török alapjai produkálták a legnagyobb volatilitást, a legkisebb volatilitással pedig a Hold alapkezelő részvényalapja dolgozott. Hároméves időtávon is hasonló a helyzet: itt is az orosz, török alapok a legvolatilisebbek.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján messze az első helyen végeztek a magyar részvényalapok, ezen belül is az indexkövető portfóliók.

A vizsgált lakossági részvényalapok közül 56 rendelkezik a nullát meghaladó Sharpe-mutatóval, vagyis ennyi alap esetén volt kifizetődő a kockázatmentes hozamnál magasabb kockázatot vállalni.

Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó


A következő oldalon az összes Magyarországon kezelt részvényalap minden sorozatának teljesítményét vizsgáltuk meg:

Ez a cikk folytatódik:

1. Csúnyán ért véget a tavalyi év
2. Íme az összes részvényalap teljesítménye
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium