szerző

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés

Oszlay Péter
2019. március 29. 15:01    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Az elmúlt hetek fejleményei tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy a nagy jegybankok monetáris politikájának szűkítése egyelőre lekerül a napirendről. Az amerikai Federal Reserve vezetői már egy kamatemelést sem prognosztizálnak az idei évre (jövőre is legfeljebb egyet), az Európai Központi Banktól sem várható idén emelés, sőt, a bank ismét beveti a TLTRO-tendereket a laza kondíciók biztosítására. Ez önmagában (rövidtávon legalábbis) jó hír a piacoknak, csak hát a monetáris fordulatnak megvan a maga oka: az infláció továbbra is alacsony szinten ragadt, a növekedési kilátások pedig romlanak. Az egyik legfontosabb előrejelző indikátoroknak tekintett beszerzési menedzserindexek márciusban többségében ismét estek - főként a feldolgozóipari indexek, a szolgáltatási szektor még elég jól tartja magát.

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés


A növekedési kilátások romlása mellett az is aggasztja a befektetőket, hogy az év eleje óta masszív szárnyalást produkáló részvénypiacok rövidtávon túlvettnek tűnnek és sokak szerint elkerülhetetlen egy átmeneti korrekció. Az értékeltségi mutatók alapján ugyan átlagban nem tűnnek túl drágának a részvények, de a vállalati profitok növekedése valószínűleg jócskán lelassul az előző évhez képest. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy túlzottan optimista pozicionáltságról egyelőre nem lehet beszélni: az elmúlt hónapok ETF tőkebeáramlása, a határidős pozíciókra vonatkozó statisztikák, a hedge fund béták és a befektetési bankok ügyfél-felmérései alapján viszonylag óvatos a befektetők hozzáállása, masszív eladási hullámra így kevés esély látszik.

Az óvatosság mindenesetre a mi portfólióinkban is előtérbe került, a részvénysúlyt csökkentettük március elején, bár még így is az általunk semlegesnek tekintett szint fölött maradt. A részvénypiacokon belül az Egyesült Államokat súlyozzuk leginkább felül, főként az IT és az egészségügyi szektor pozitív megítélése miatt. A japán részvényeket viszont teljesen eladtuk a portfóliókból, az európai és a feltörekvő piaci tőzsdékkel kapcsolatban pedig nagyjából semlegesek vagyunk.

Csökkentettük a kockázati szintet a kötvénypiacokon is: a gyenge hitelminősítésű európai vállalati kötvényekben (high-yield) lévő pozícióinkat lefeleztük, mivel a potenciális hozamok már túl alacsonyak a kockázatokhoz képest. A részvény- és a kötvényeladásokból befolyó pénzeket egyelőre pénzpiaci eszközökben hagytuk. Fejlett piaci államkötvényeket továbbra sem tartunk, leszámítva egy minimális inflációhoz kötött kitettséget. A feltörekvő piaci kötvényeket viszont továbbra is vonzónak tartjuk, bár a hozamfelárak itt is sokat csökkentek az év eleje óta. A hazai kötvénypiacon az MNB legújabb bejelentései (az egynapos betéti kamat minimális emelése, a kiszorítandó likviditás csökkentése, illetve a vállalati kötvényprogram) összességében meglehetősen galamb hangvételűre sikeredtek, mi továbbra is nagyobb teret látunk a hozamoknak felfelé, mint lefelé."

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium