szerző

Erste: egyelőre nem igazolódtak az optimista várakozások

Oszlay Péter
2019. június 28. 15:14    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Egyelőre nem igazolódtak azok az optimista várakozások, miszerint a geopolitikai kockázatok növekedése ellenére a reálgazdasági folyamatok robusztusak maradnak és nincs ok különösebb aggodalomra. A legfrissebb gazdasági adatok inkább arra utalnak, hogy a globális GDP a potenciálisnál alacsonyabb mértékben nő, az ipari termelés szinte stagnál, az áruexport és a vállalati beruházások csökkennek és mindezek előbb utóbb negatívan gyűrűznek át a most még mindig nagyon erős munkaerőpiacokra is. Az amerikai és a feltörekvő piaci konjunktúra-indexek masszívan csökkentek az utóbbi hónapokban, a beérkező makroadatok pedig egyre jobban elmaradtak a várakozásoktól. Európában ebből a szempontból ugyan inkább enyhe javulás volt megfigyelhető, de itt eleve alacsonyabb szintekről indultunk.

Erste: egyelőre nem igazolódtak az optimista várakozások


A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalom a kötvénypiacokon vissza is tükröződik, hiszen az alacsony kockázatú állampapírok hozama masszívan csökkent, a német államkötvényhozamok történelmi mélypontra zuhantak. A részvénypiacok és a kockázatosabb kötvényszegmensek (feltörekvő piaci kibocsátók, high-yield) viszont meglepően jól tartják magukat, aminek valószínűleg az az egyik fő oka, hogy a befektetők az amerikai és az európai jegybankok támogatásában bíznak. Az amerikai Fed július végi ülésére 100 százalékos valószínűséggel be van árazva egy kamatcsökkentés, sőt, 20 százalékos eséllyel egyből 50 bázispontos vágásra is látszik lehetőség. Az Európai Központi Bank élén Mario Draghi pedig ultra-galamb hangvételbe kapcsolva szinte ígéretet tett további lazító lépésekre. Az optimisták táborát gyarapítják azok is, akik még továbbra is reménykednek az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus gyors lezárásában.

Eszközallokációnkban egyelőre nem csökkentettük a részvények súlyát, mert a jegybanki támogatást jelentős támasznak látjuk, az értékeltségi szintek pedig továbbra sem tűnnek különösebben magasnak. Az óvatosság azonban mindenképp indokolt, mivel kétséges, hogy a jegybankok a globális lassulást is képesek lesznek ellensúlyozni, a Washington és Peking közötti tartós tűzszünet pedig számunkra nem tűnik túl valószínű forgatókönyvnek. Az alacsony kockázatú kötvényekben ezeken a nyomott hozamszinteken már nem látunk értéket, bár az amerikai kincstárjegyek hozamában még elvileg lehet tér lefelé, de nagy téttel arra sem fogadnánk.

Ugyanakkor továbbra is viszonylag pozitív a véleményünk a feltörekvő piaci kötvényekről, melyeknek főként az adhat támogatást, ha a dollár relatíve gyengébb marad, a kínai hatóságoknak pedig sikerül stabilizálniuk a növekedési kilátásokat. A gyengébb minősítésű vállalati kötvényekben (high-yield) is látunk még fantáziát. Ebben a szegmensben az európai kibocsátóknak az adhatna nagy lökést, ha az ECB felújítaná eszközvásárlási programját, amire most többen látnak esélyt. Az amerikai high-yield piacon pedig az átlagos lejáratig számolt hozamszintek még mindig 6 százalék fölött vannak."

Erste: egyelőre nem igazolódtak az optimista várakozások


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium