szerző

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság

Oszlay Péter
2019. július 31. 15:15    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Makrogazdasági és geopolitikai oldalról továbbra is viszonylag nagyfokú bizonytalanság övezi a kilátásokat, ami az alacsony kockázatú eszközök (elsősorban fejlett piaci államkötvények) rendkívül nyomott hozamában egyértelműen tükröződik. A részvénypiacok folytatódó emelkedése, az amerikai tőzsdeindexek új csúcsokra futása viszont azt is mutatja, hogy a befektetők szinte vakon bíznak a jegybankok támogatásában. Az amerikai Fed esetében például egy éves időtávon már 100 bázispontos kamatvágás van beárazva, az Európai Központi Bank pedig egyre erősebben lebegteti a kamatcsökkentések felújítását és az eszközvásárlási program visszahozását.

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság


Ami a jegybankok lazítását alátámaszthatja, az a célszinteknél egyértelműen alacsonyabban tanyázó infláció, valamint a potenciálistól kissé elmaradó GDP-növekedés. A felmérésen alapuló előrejelző indikátorok eléggé gyengék, ugyanakkor a tényleges aktivitási mutatók (ipari termelés, kiskereskedelem) meglepően jól tartják magukat. Általában a feldolgozóipar és a beruházások jellemzően rosszabb színben tűnnek fel, a szolgáltatási szektor viszont egyelőre ellenáll a lassulásnak. Földrajzi összehasonlításban szemlélve az Egyesült Államokban és Kínában inkább javultak a makrogazdasági adatok július folyamán, Európában viszont - kiemelten Németországban - jelentősen romlottak.

Az optimistább elképzeléseket eközben az támaszthatja alá, hogy a második negyedévről eddig beérkező vállalati beszámolók inkább pozitív meglepetéseket okoztak - mondjuk a várakozások már eléggé nyomottak voltak. Mindenesetre megítélésünk szerint a recesszió rövidtávú kockázata inkább csökkent az elmúlt hetekben, egy esetleges gazdasági túlhevülés vagy pénzügyi buborékok kialakulásának valószínűsége a közeljövőben szintén alacsony.

A gazdasági növekedés stabilizálódásában bízva portfóliónkban kissé emeltük a részvénysúlyt a kötvények rovására. Bár az értékeltségi szintek és a befektetők pozicionáltsága is valószínűleg kissé átlag fölötti, a monetáris politikák és az alacsony infláció egyelőre jelentős támogatást biztosítanak. Kérdés, hogy a vállalati profitok csökkenése a következő negyedévekben elkerülhető lesz-e. A fejlett piaci kötvények mindenesetre szinte semmilyen értéket nem képviselnek a jelenlegi hozamszinteken, leszámítva a kockázatosabb vállalati kötvényeket. A feltörekvő piaci kötvényekben - mind az állami, mind a vállalati kibocsátásoknál - még továbbra is látunk fantáziát, bár idén már nagyon masszív felértékelődésen mentek keresztül. "

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium