szerző

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés

2019. március 14. 09:51    
nyomtatás
 
"Fantasztikus hír" a kriptovilág számára: Szingapúr állítólagos pénzügyminiszter-helyettese, Li Hszien Long reggel vártatlanul bejelentette, hogy a világon elsőként hivatalos kriptodevizát bocsátanak ki, ráadásul néhány kattintással, nyomott áron bárki vehet belőle - írja látszólag a BBC. Az elképesztő fejleménnyel csak néhány apró hiba van: a hír kacsa, Szingapúr nem vezet be semmilyen kriptopénzt, a bejelentést megtevő "hírportál" nem a BBC, hanem annak élethű másolata, Li Hszien Long pedig nem a pénzügyminiszter-helyettes, hanem az ország miniszterelnöke.

Kereskedés Facebook-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Facebookon bukkant fel egy szponzorált hirdetés kollégánk idővonalán, amely a kamu-BBC oldalára vezet:
Egész Magyarország sokkhatás alatt van, ahogy Szingapúr őrületes lépést tesz
- áll a címben.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: Facebook

"Szingapúr megtöri a csendet: kezdődik az anyagi szabadság" - írja az ál-BBC-s kísérőszöveg, ami titokzatosan egy beomlott rejtekfal előtt szerepel.

Ha a hirdetésre kattintunk, kis szemfülességgel rájöhetünk, hogy a link nem a BBC-re vezet, hanem egy ismeretlen weboldalra, amely egy az egyben lemásolta a brit állami hírügynökség weboldalát.

Az álhír a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza:
  • Szingapúr hivatalos kriptodevizaként kezdi el alkalmazni a korábban teljesen ismeretlen CashlessPay Group kriptodevizáját,
  • a kriptodeviza kibocsátási ára 0,0014 szingapúri cent lesz, aztán leírják, hogy 0,0014 szingapúri dollár.
  • A "kriptopénz" árfolyamát fixálták 0,0014 szingapúri dolláros árfolyamon, de valamiért közben mégis 0,0044 szingapúri dollárra emelkedett.
  • Sir Richard Branson (aki jó eséllyel soha nem is hallott a CashlessPay Groupról) nagyon örül a hírnek; állítólag úgy véli, rengetegen lesznek pár nap alatt milliomosok a szingapúri kriptopénzen,
  • a "BBC" munkatársai (akik valamiért a CNBC munkatársaiként hivatkoznak magukra) annyira ráérnek, hogy néhány egyszerű lépéssel még segítenek is regisztrálni a CashlessPay Group rendszerébe.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

A kamu-BBC-s weboldalon egyébként minden link a CashlessPay Group regisztrációs oldalára vezet, tehát hiába szeretnénk többet megtudni a venezuelai katonák Kolumbiába való dezertálásáról, csak virtuális pénzeket kaphatunk helyette.

A (hamis) kriptopénz oldalán elképesztő hozamígéretekkel találkozhatunk:
hónapok alatt 1 forint befektetés 1 053 456 millió forintnyi nyereséget hoz majd a befektetőnek.

Az oldalon feltűnnek ismerős bankok és ismerős befektetők nevei is, egyértelműen olyan szereplők, akiknek köze nincs a CashlessPay Grouphoz, de jelenlétükkel megpróbál legitimitást szerezni magának a hamis virtuális pénz.

Egy igazán egyedi megközelítés a gazdaság újratervezéséhez. Nem hiszem el, hogy 0,8469 forintért adnak egy coint, hamarosan könnyedén 557 712+ forint lehet az árfolyamuk
- mondta egészen biztosan szó szerint Elon Musk.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

"Michael Novogratz" hedge fund manager ennél is egyértelműben fogalmazott az oldal szerint: "A szingapúri deviza 1 655 715 forint lesz március végéig."

Vicces egyébként, hogy a CashlessPay Group "appján" a bankok neve és logója - az eltérő felbontási minőségekből ítélve - egyértelműen csak MS Painttel van a képre vágva.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

Mindezek mellé a CashlessPay Group még egy mesterséges intelligenciát is kínál, aki segít a mindennapi ügyek intézésében, ráadásul naponta 28 092 forintot is spórol felhasználóinak. Ennek egy átlagos magyar, aki kb. 3000 forintot költ el egy nap, kifejezetten örülhet.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

Ha mindezekből nem lenne egyértelmű:

A CashlessPay Group egy csalás.
Jó eséllyel egy egyszerű pénzlenyúlos "befektetésről" van szó, ahova beutaljuk a tőkénket, aztán soha nem látjuk viszont. Még az is lehet, hogy mellé kapunk egy szuper appot, melyen nézhetjük, hogy növekszik a pénzünk értéke papíron, mielőtt eltűnik.

Még ha egy valós kriptopénzről is van szó (melyre szinte semmilyen esély nincs), hazugsággal, etikátlan álhírekkel próbál a CashlessPay Group befektetőket toborozni, ezért egyáltalán nem megbízható üzleti partner.

Ironikus, hogy a Facebook - amely Trump választási győzelme után hadjáratot hirdetett az álhírek ellen - még mindig engedi, hogy egy pénzlenyúlós kamukriptopénz magát BBC-nek hirdetve magyar embereket tudjon megcélozni fizetett hirdetésével.

(A kamukriptopénz oldalára szándékosan nem helyeztünk el linket, nehogy valaki akár kalandvágyból is befektetésre adja a fejét).

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium