Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni

Lencsés Gyula
2018. december 19. 15:45    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő

"Igen hektikusan alakul az év vége a tőkepiacokon. Az októberben indult részvénypiaci esés nagyobb volatilitású kereskedést eredményezett, aminek legutóbbi lefelé tartó ágát tapasztalhattuk meg december első felében mind az amerikai, mind az európai fejlett részvénypiacokon. A kötvénypiacok is ehhez hasonlóan, kockázatkerülő üzemmódban működtek. A két legfontosabb kamatozó eszköz, a dollár és az euró benchmark hozamnak tekinthető tízéves amerikai és német állampapírok esetében is csökkentek a hozamok, azaz árfolyamuk emelkedett. Emögött alapvetően két makro trend húzódik meg. Egyrészt a geopolitikai kockázatok, illetve az erre való befektetői érzékenység növekedése, másrészt a makrogazdasági adatok - ideértve a hard és soft mutatókat is - romlása. Nyilván ez a kettő nem független egymástól, míg a kereskedelmi háború indulásakor csak találgatni lehetett, hogy milyen hatással lesz a gazdasági döntéshozók gondolkodására, illetve a gazdasági teljesítményre, mostmár az idő múlásával az adatokon is látszik a változás. A kérdés persze az, hogy a piaci árazások tényleg jól tükrözik-e a jövőt. Historikus tapasztalatok alapján a jelenlegi árszintek viszonylag hamar és viszonylag nagy valószínűséggel bekövetkező recessziót jeleznek előre, ami egyelőre a még romló adatok mellett is kevéssé tűnik valószínűnek, bár nem kizárható. Ha viszont nem lesz recesszió, akkor a részvénypiaci árazások sokkal kedvezőbbé váltak, mint az októberi esés előtt voltak. A bináris kimenetek miatt óvatos allokáció lehet indokolt, de érdemes lehet relatíve felülsúlyozni a feltörekvő piacokat. Ezeket különösen erősen sújtották a kereskedelmi háborús félelmek, így attraktívabb árazásokat látunk, jó kimenetel esetén erősebb emelkedési potenciállal.

Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni


A magyar piac szép természetét mutatta az elmúlt időszakban. A kötvénypiac tudott profitálni a fejlett piacok jó teljesítményéből, viszont a részvénypiac nem mozgott együtt az eséssel, a december eleji kisebb korrekciótól eltekintve erős emelkedést mutatott, mindezt ráadásul a forint árfolyam stabilitása mellett. Az MNB decemberi ülése fontos lehet a kötvénypiac és a forint árfolyama szempontjából, a piac várja a jeleket a szigorítás elindításával kapcsolatban, ezek elmaradása vagy megjelenése érdemben befolyásolhatja az árakat.

Fontos eseménye volt az elmúlt időszaknak az olaj jelentős áresése, az október eleji csúcsról bő 35%-ot csökkent az árfolyam. Az olaj jelentős hatással van az inflációra globálisan, ami pedig a jegybankok viselkedésének fő mozgatórugója. A fenti hatások összességében pedig már elegendőek lehetnek arra, hogy megváltoztassák a jegybanki kamatpályákkal kapcsolatos várakozásokat.

Az új allokációban csökkentettük a hazai kötvény és részvény súlyt, és növeltük a nemzetközi kötvény és a fejlődő piaci részvény súlyt, valamint csökkentettük a hedge fund/abszolút hozam arányát."

Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium