Előfizetői tartalom

Az év slágerterméke ezúttal is a származtatott alap volt

Portfolio
Akárcsak 2010-ben, 2011-ben is a származtatott alap volt a legnagyobb sláger a hazai befektetési alap piacon. A makrogazdasági problémákkal terhelt, sokszor gazdaságpolitikusi döntések által jelentősen befolyásolt tőkepiacokon egyre nehezebben találtak kapaszkodót a magánbefektetők, különösen a volatilis, oldalazó részvénypiacokon. Emiatt az elmúlt években egyre több hazai megtakarító döntött úgy, a megfelelő befektetési eszközök kiválasztását inkább egy profi menedzserre bízza. Az abszolút hozamú alapokba így több mint 40 milliárd forint érkezett az év során. Ezek az alapok ugyanis a portfólió menedzser döntései szerint rendszerint akármilyen eszközökbe fektethetnek, így igen rugalmasan tudnak reagálni a gyorsan változó piaci környezetre. Kihívásokban nem is volt hiány, a menedzserek reakcióitól függően az egyes alapok teljesítményei 50 százalékos plusztól a 35 százalékos mínuszig széles skálán mozogtak. A legjobban teljesítők a forint őszi gyengüléséből profitáltak jelentős mértékben.

Tovább dőlt a pénz az alapokba. Nem volt könnyű év a 2011-es a befektetők számára, a kockázatos eszközök (például a részvények és nyersanyagok) árfolyamai ugyanis igen hektikusan mozogtak, az irány pedig főként "dél" volt. Az év első felében a főbb részvény és árupiacok még inkább oldalaztak, a nyáron azonban a makrogazdasági kilátások, és a fejlett országok adósságproblémái...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés