Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt

MTI, Portfolio
2019. augusztus 6. 10:29    
nyomtatás
 
A közelmúltbeli mélypontok közelébe süllyedtek az euróövezeti államkötvények hozamai kedden, mivel a befektetők továbbra is a kockázatkerülést választják az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiszélesedése miatt, illetve a Fed-vágások árazása miatt a dollár és az amerikai kötvényhozamok esnek. Azt, hogy az eurózóna kötvénypiacára (is) menekül a tőke az amerikai-kínai viszály miatt, abból is látszik, hogy az euró hétfő hajnal óta jelentősen erősödött a dollár mellett számos más nagy devizával szemben is. A jelek szerint egyébként a magyar államkötvényeket és forintot is erősítheti ez a tőkemenekülés.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A válságok idején biztos menedéknek számító kötvények hozamai csökkentek, a részvénypiacokon viszont tovább nőttek az amúgy is tetemes veszteségek, miután az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. Arról, hogy ez mennyire volt megalapozott volt, vagy mennyire politikai jellegű, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

2019.08.06 08:34 Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát

A kínaiak már be is jelentették, hogy válaszcsapásként leállítják az amerikai agrártermékek importját, amit kimondottan a Trump szavazóbázisának való ártás motivált:

2019.08.05 20:09 Itt a kínai válaszcsapás Trump bejelentésére

Az euróövezeti állampapírok hozamai hétfőn is csökkentek, amikor is a 30 éves holland és a tízéves ír államkötvények hozamai először estek a zéró szint alá. Kedden további hozamesés volt számos eurózóna kötvénypiacon.


Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama 8 bázisponttal mínusz 0,517 százalékra csökkent a kedd délelőtti jegyzésekben. A tízéves állampapírok közül a francia 6 bázisponttal esett, mínusz 0,239 százalékra, az osztrák 7 bázisponttal mínusz 0,283 százalékra, a holland 4 bázisponttal mínusz 0,396 százalékra, míg az ír 9 bázisponttal 0,026 százalékra, a spanyol 6 bázisponttal 0,244 százalékra, az olasz pedig 25 bázisponttal 1,539 százalékra mérséklődött.

Elemzők szerint a kereskedelmi viszály eszkalálódása növeli a nyomást az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszerre (Federal Reserve/Fed), hogy lazítsa tovább monetáris politikáját, ez pedig nyilván szerepet játszik a dollár esésében és az amerikai hozamok süllyedésében és részben ezt is lekövetik az európai hozamok, illetve az euró/dollár árfolyam. A Fed a múlt héten hajtott végre kamatcsökkentést, 2008 először, hogy "bebiztosítsa" az amerikai gazdaságot a kereskedelmi feszültségek kedvezőtlen hatásai ellen.

Brókerek közel 40 százalékra teszik annak az esélyét, hogy a Fed szeptemberi ülésén 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. A piacok továbbra is teljesen bizonyosak abban, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa következő ülésén 10 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

Az, hogy a két nagyhatalom szembenállása miatt a tőke egy része az eurózónába és a jelek szerint főként az államkötvényekbe menekül, abból is látszik, hogy az euró jelentősen erősödött hétfő hajnal óta a főbb devizákkal szemben. Az euró/dollár jegyzések 1,1110-ről átmenetileg 1,1250-ig ugrott ma reggelre, majd 1,12-ig visszasüllyedt.

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt


Elképzelhető, hogy nemcsak az eurózónás, hanem EU-tagok államkötvény piacaira is jön némi tőke és ez erősíti többek között a forintot, illetve a magyar kötvényeket is (emelkedő árfolyam, csökkenő hozam) is. Tegnap az ÁKK referencia-hozam adatai szerint a 3-15 éves szegmensben 8-17 bázispontos, azaz jelentős esés volt a kötvényhozamokban.

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt


Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miattElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium